loading...

KAKO SE RIJEŠITI BUĐI SA ZIDOVA?

Imamo rešenje za vaš problem! Buđ kao rukom odnesena!
Buđ u vašem domu nije samo estetski problem, već preti da bude izvor mnogih bolesti i zdravstevih problema. Ipak, nije nerešiva situacija. Skoro u svakom domu postoji buđ. Mi ćemo vas uputiti kako da prepoznate plesan i kako da eliminišete male infiltracije, kao i one velike koje su izmakle kontroli.
Plesni su deo prirodnog okruženja. Na otvorenom, uloga buđi jeste da uništi trule organske materije, kao što je opalo lišće i trula stabla drveća, ali u zatvorenom prostoru buđ je potpuno nepoželjna. Plesni koje postoje u vazduhu nevidljive su golim okom i plutaju po spoljašnjem i unutrašnjem vazduhu. Kada pronađu vlažno mesto, one se nastanjuju i razvijaju. Postoje mnoge vrste buđi, ali ni jedna se neće razviti bez vlage ili vode.

Jedan od najvažnijih razloga zašto buđ ne treba da postoji u vašem životnom prostoru jeste njihova mogućnost da izazovu razne zdravstvene probleme. Plesni proizvode alergene, supstance koje mogu izazvati alergijske reakcije, iritacije i, u nekim slučajevima, potencijalno toksične supstance (mikotoksine). Alergijske reakcije obuhvataju simptome tipa groznice, kijanje, curenje nosa, crvene oči i osip (dermatitis). Alerijske reakcije su veoma česte, a mogu biti neposredne ili odložene. Plesni takođe mogu izazvati napade astme, a može doći i do iritacije pluća ili drugih respiratornih organa.

Kao što smo već pomenuli, buđ se razvija na mestima gde ima puno vlage. Kako prepoznati buđ? Prepoznaćete je po ustajalom mirisu i tamnoj boji, obično crnoj, braon, žutoj ili zeleno-plavoj. Najčešće se razvija u kupatilu, podrumskim zidovima, drvenim površinama, vlažnim uglovima, pa i u tepisima. Buđ se veoma brzo razmnožava, a intenzitet postojanja buđi zavisi od način na koji grejete i provetravate kuću, znatno mogu da pogoršaju situaciju.
Kako nastaje buđ?




Ukoliko je vlažnost vazduha u prostoriji iznad 60 ili 65 posto, uz temperaturu od 20 stepeni, dolazi do `znojenje` hladnih zidova i kvašenje zaklonjenih uglova. U lepku ispod tapeta ili u zidnim bojama nastaje idealno hranilište za buđ. Pravilno provetravanje je jedini lek protiv takvog razvoja situacije, a svež sobni vazduh trajno zagrejan do 20 stepeni sprečiće pojavu gljivičnih kolonija.

Kako biste sprečili ovu situaciju, predlažemo vam kako da bezbedno održavate svez vazduh u vašem domu, a da zaobuđete pojavu buđi u ćoškovima. Ma kako oštra bila zima, unutrašnje strane zidova ne smeju se nikad ohladiti ispod 16° C. Najopasnije je ukoliko vršite trajno provetravanje, što je zapravo stalno odškrinut prozor. Na taj način iz stana nestaje gotovo sva toplina, a unutrašnje površine zidova i pod ispred prozora hlade se ispod dopuštenog nivoa. Zbog toga stan treba najmanje tri puta luftirati i to jakom promajom od deset minuta. Što je promaja jača, provetravanje može biti kraće, jer je najvažnije u što kraćem roku izmeniti što više vazduha. Ako pri kuvanju ili tuširanju nastaje puno pare, treba je odmah provetriti kako se voda ne bi nakupljala u površinskoj strukturi zidova. Jer, bez vode nema ni buđi.
Ukoliko se i pored ovih preporuka u vašem domu stvara buđ, mi vam preporučujemo zaista najdelotvornije sredstvo koje će učiniti da buđ nestane u najbržem mogućem roku.
Ukoliko je neku od prostorija u vašem domu zahvatila buđ, sve što treba da uradite jeste da očistite slojeve zida koji su zahvaćeni i nanesete dva sloja Steracryl Inhibiting Matt-a.To je akrilna boja za zidove protiv buđi koja sadrži fungicide. Idealno i za zidove i za plafone, sa mat završnim efektom. Dva sloja pomenutog proizvoda učiniće da buđ bude kao rukom odnesena. Boja za zidove protiv buđi idealna je za prostorije koje imaju visok nivo pare i kondenzacije, kao i za prostorije bez prozora i ventilacije.

Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar