loading...

Tihi ubica: Poslije ovoga NIKADA nećete sušiti veš na radijatoru!

Tokom jesenjih i zimskih mjeseci mnogi se odlučuju da suše rublje na radijatorima. Brzo rješenje često je i pogrešno, a sa sobom povlači i niz zdravstvenih rizika.


Isparavanje deterdženta i omekšivača do kojih dolazi usljed sušenja odjeće na radijatorima izaziva povećan rizik od pojave alergena i samim tim do pojave alergija.

Pored radijatora uvijek treba držati posudu s vodom, u protivnom vazduh se toliko isušuje da to negativno utiče na sluzokožu disajnih organa. Sluzokoža postaje toliko suha da privlači različite alergene i uzročnike raznih infekcija.

Na povezanost nekvalitetnog vazduha, sušenja odjeće na radijatoru i iritacija disajnih organa ukazalo je i istraživanje Arhitektonskog fakulteta u Škotskoj. Pokazalo je da sušenje garderobe u stanovima povećava stepen vlage za 30 odsto i da sa sobom povlači povećan rizik od astme i alergija, kojima su posebno izloženi najmlađi.

Uprkos upozorenju stručnjaka da se za sušenje odjeće pronađe alternativni način, stare metode ne odriče se čak 87 posto domova u Glasgovu, gdje je sprovedena studija. Podaci da su tri četvrtine od stotinu ispitanih domova imale vlagu, grinje i povećanu koncentraciju buđi, ukazuju da se stare navike moraju promijeniti, piše Glas Slavonije.


Simptomi infekcije su brojni – kašljanje, hronični umor, iritacija očiju, grla i kože, glavobolja ili mučnina.

Izvor: alo
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar