Pita sa jabukama na moj način

 Sastojci 8 osoba

    500 g kora za pitu
    po ukusu jabuke,višnje, bundeva a može i za slane pite, meso, sir..
    1 jaje
    100 ml kefira / jogurta
    50 ml ulja
    50 ml gazirane vode
    100 g šećera
    100 g griza
    1 kesica vanile
    po ukusu; cimet, suvo grožđe




 Priprema

    1.

    U zdelu umutiti jaje, dodati kefir / jogurt, ulje i gaziranu vodu i ako pravite slatku varijantu dodati vanilu u masu i sjediniti sve zajedno. Masa treba da bude ređa, u slučaju da je malo gušća, dodajte još kašiku dve gazirane vode.
    2.

    Jabuke oljuštiti, očistiti i izrendati. Ja obično koristim 2 jabuke za 3 kore. U mom pakovanju je 12 kora, što znači trebaju mi 8 jabuke, osrednje velilčine.

   
    3.

    Staviti jednu koru na radnu površinu i premazati je masom od jogurta, sa 2 do 3 kašike. Posuti blago sa grizom po kori.

    Staviti drugu kore preko, premazati sa masom od jogurta i posuti sa malo šećera i preko toga staviti i treću koru i nju premazati sa masom od jogurta.

    Ako ćete ovaj premaz koristiti za slane pite, izostavite šećer i vanilu i posoliti vrlo malo masu od jogurta.

    Iscediti jabuke od viška tečnosti, posui sa šećerom, onoliko koliko volite da je slatko, posuti sa kašičicom griza i na kraju dodati suvo grožđe ( ja nisam, jer ga snajka ne voli pa ga nisam ni stavljala ) i posuti sa četvrtinom kašičice cimeta.

    Podviti bočne stranice prema unutra i zaviti u rolat, ali nemojte puno stiskati.

    Staviti na pleh, koji ste prekrili pek papirom.

    Sad uradite to isto i sa preostalim korama.

    Između kora ostavite po malo mesta, da vam se pita ispeče i porumeni sa svih strana.




    Treba da vam ostane  oko kašika mase od jogurta, time premažite kore odozgore i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 75°C ili dok vam ne porumeni po vašem ukusu.

    Pitu ohladiti, iseći na parčiće, posuti prah šećerom i poslužiti.
    4.

    Prijatno!!!

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar