Vidjela sam da ovdje postoje recepti istog naziva, ali kolač nije isti. Za sve one koji vole mnogo kremaste kolače, pa još kad se dobro rashladi...mmm divotica jedna.

 Sastojci

    Korica:
    6 bjelanaca
    12 kasika secera
    1 kasika brasna
    1 kasika sirceta

    Zuti krem:
    6 zumanaca
    4 kasike secera
    2 kasike gustina
    4 dl mlijeka
    3 vanilin secera
    50 g crne cokolade
    125 g putera

    Ganache krem:
    4 dl vrhja za slag
    150 g crne cokolade
    50 g putera




 Priprema

    1.

    Rernu zagrijati na 150 C.

   

    Za koru, cvrsto umutiti bjelanca sa

    secerom. Kad je umuceno, dodati brasno i lagano izmjesati. Na kraju dodati i sirce. Opet izmjesati, veoma lagano.

    Veliki pleh (od rerne) obloziti pek-papirom i sipati masu..poravnati spatulom i staviti da se pece.

    Peci 30 minuta na 150 C, zatim smanjiti temperaturu na 100 C i peci jos 30 minuta.

    Pecenu koricu izvaditi iz pleha, skinuti papir i pustiti da se ohladi.

    Ohladjeno presjeci po duzini na dva dijela
    2.

    Za zuti krem, pjenasto mutiti zumanca sa secerom ..postepeno dodavati gustin i 1 dl mlijeka..miksati najmanjom brzinom miksera, da se dobije glatka, jednolicna masa.

    Na kraju dodati i preostalo mlijeko.

    Staviti na ringlu i uz neprestano mucenje zicom skuvati gusti krem.

    Krem odmah podijeliti na dva dijela.U jedan dio dodati
    vanilu, a u drugi cokoladu.

    Oba krema malo prohladiti i u svaki dodati puter i
    izmiksati.





    3.

    Za ganache krem, na srednje jakoj vatri zagrijati vrhnje za slag..paziti da ne provri..dodati sitno izlomljenu cokoladu i skloniti sa vatre.

    Krem mjesati dok se cokolada sasvim ne rastopi i poveze sa vrhnjem.

    Prohladiti, dodati puter i umutiti mikserom, ali ne previse cvrsto.
    4.

    Filovanje:

    Na prvu koricu staviti braon krem, preko premazati zuti krem, pa ganache krem...staviti drugu koriicu i na isti nacin filovati.

    Kolac odloziti na veoma hladno mjesto ili u frizider, na 3-4 sata...da se fino rashladi prije konzumiranja..

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:  

0 komentari:

Objavi komentar