loading...

Jednostavan recept za izradu peciva različitih oblika, sa ili bez sjemenki. Peciva su mekana i spužvasta i sljedeći dan!

 Sastojci

    250 g glatkog brašna
    250 g namjenskog brašna za dizana tijesta
    20 g svježeg kvasca
    1 žličica šećera
    1/2 žličice soli
    270 ml mlijeka
    50 g maslinovog ulja ili maslaca
    1/2 žličice octa


Priprema

    1.
    Izrada tijesta:

    U šalici razmutiti kvasac, žličicu šećera i 50 ml mlakog mlijeka. Pustiti da nadođe.

    U veću zdjelu prosijati obje vrste brašna (ili samo glatko), napraviti udubljenje pa u njega staviti nadošli kvasac. Rubove brašna posoliti.

    Mlijeko i maslac smlačiti, maslac se treba otopiti u mlijeku, pa skupa s octom ulivati u udubljenje. Ako se koristi ulje, isto ga smlačiti u mlijeku. Rukom zamijesiti tijesto.

    Radnu površinu poprašiti sa 1 žlicom brašna, istresti tijesto i mijesiti ga/razvlačiti zapešćem ruke 10-tak minuta dok ne bude glatko i elastično.

    Tijesto se ne bi trebalo lijepiti za podlogu, a u slučaju da se lijepi, podlogu poprašiti samo sa žličicom brašna. Kad tijesto upije brašno i ako se i dalje lijepi, opet vrlo malo poprašiti, dok se tijesto ne prestane lijepiti za podlogu.

    Tijesto vratiti u zdjelu, zdjelu pokriti pripadajućim poklopcem ili prozirnom folijom i ostaviti na toplom da se diže dok ne udvostruči volumen, 1-2 sata, ovisno o svježini kvasca i toplini prostorije.
    2.
    Duguljaste kiflice:

    Nadošlo tijesto preokrenuti naopako na SUHU radnu površinu, ne mijesiti ga, samo pritisnuti prstima i spljoštiti.

    Za oblik duguljastih kiflica za sendviče, tijesto oštrim nožem razrezati na 8-10 trokuta. Svaki trokut valjkom razvaljati u dužinu. Tijesto motati od kraće strane trokuta ka suprotnom oštrom kutu. Pri tom ga malo istezati i valjati. Gotovu kiflicu isto provaljati do željene dužine.
    3.

    Ako se žele manje kiflice, tijesto podijeliti na 16-20 trokuta.
    4.

    Kiflice staviti u tepsiju obloženu papirom za pečenje dovoljno razmaknute. Pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mjestu da narastu.

    Peći 15 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 210"C pa smanjiti temperaturu na 200"C i peći još 5 minuta.
    5.
    Okrugle bublice:

    Tijesto podijeliti na kuglice 40-50 g težine, svaku dobro izraditi pa kružno valjajući po podlozi oblikovati u lopticu. Zatim podvijati rubne dijelove loptice prema unutra s donje strane, sve dok se s gornje strane ne dobije glatka površina.

    Slagati na lim sa papirom, pokriti i pustiti da narastu.

    Po želji, netom prije pečenja bublice s gornje strane po sredini plitko zarezati žiletom.
    6.
    Duguljaste kiflice: finija izrada

    Raditi na suhoj podlozi:

    Tijesto podijeliti na 10 dijelova.

    Svaki komad kružno valjati po podlozi i oblikovati u lopticu.

    Zatim lopticu spljoštiti (sl.1.), manji dio tijesta prevrnuti kako bi se lakše počelo rolanje pa istovremeno rolati i valjati dok se ne dobije valjak (sl.2.).

    Valjak okrenuti okomito prema sebi i ponoviti postupak počevši od jednog vrha valjka (sl.3.).

    Dobit će se kuglica koju opet treba lijepo oblikovati podvlačeći krajeve prema unutra s donje strane (sl.4.).
    7.

    Svaku kuglicu opet malo spljoštiti, manji dio tijesta prevrnuti pa opet istovremeno rolati i valjati. Na kraju još dlanovima provaljati tijesto. Dobit će se kiflica oko 25 cm dužine (sl.1.).

    Dobivenu kiflicu okrenuti okomito prema sebi pa je po dužini razvaljati valjkom. Dobit će se duga traka otprilike 3 prsta širine, malo manje od prsta debljine (sl.2.).

    Jednom rukom tijesto pridržavati da se ne pomiče, drugom ga rolati, od sebe ili prema sebi, ovisno koji kraj trake se pridržava (sl.3.). Tijesto istovremeno istom rukom rolati, valjati i istezati dok se ne napravi kiflica (sl.4.).

    Kilice složiti na lim, pokriti i ostaviti da narastu.


    8.
    Oblik puža:

    Tijesto podijeliti na 15 kuglica po 60 grama. Fino oblikovanu kuglicu tijesta, kao što je već opisano, spljoštiti pa razvaljati u dugu traku tri prsta širine. Rolati i valjati istovremeno, samo u dužinu ne u širinu, dobit će se oblik puža širine 10-tak cm (sl.1.).

    Ako se žele manja puž peciva, urolano tijesto prerezati popola (sl.2. i 3.), prerezani dio ide dolje. Ako gornji dio puno strši, malo pritisnuti prstima (sl.4.).

    Složiti na lim sa papirom, pokriti i pustiti da narastu.

    Po želji, veća puž tijesta u komadu, ne prerezana (sl.1.), netom prije pečenja s gornje strane po dužini zarezati žiletom skoro do sredine. Pri pečenju će se rascvjetati.
    9.

    Ovo su samo neki načini oblikovanja. Mogu se praviti tanki valjčići i plesti pletenice, isti valjčići vezati u čvor...premazati mlijekom ili žumanjkom i posuti sjemenkama...Najljepše je u košarici vidjeti različite oblike.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com

Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar