,

Pita od maka - extra !

 Sastojci 6 osoba

    Za tijesto:
    20g svjezeg kvasca (1/2 kocke)
    50 ml toplog mlijeka
    1 zlicica secera
    1 zlicica brasna
    250g margarina
    180g kiselog vrhnja ( ja sam stavila s 30%m.m.)
    1 jaje + 1 zumanjak
    naribana korica limuna
    3 velike zlice secera
    1 vanilin secer
    1/2 žličice Praška za pecivo Dolcela
    600g ostrog brasna
    Za nadjev:
    300g mljevenog cistog maka
    50g instant griza
    180g secera
    300ml mlijeka
    4 velike zlice pekmeza od marelice
    Za glazuru:
    200g cokolade za kuhanje
    50g margarina
    2 zlice ulja





 Priprema

    1.

    Ugrijati mlijeko, ubaciti kvasac i pomijesati da se rastvori. Dodati zlicicu secera i brasna, izmjesati i ostaviti da nadodje.
    2.

    Margarin sobne temperature narezati na listice, dodati kiselo vrhnje, jaje + zumanjak, koricu limuna, secer i vanilin secer pa sve dobro sjediniti. Ja sam koristila elektricnu mjesalicu.
    3.

    Dodati prosijano brasno sa malo praska za pecivo, sve izmjesati i umijesiti glatko tijesto koje se ne lijepi za posudu. Ja sam opet koristila el. mjesalicu, ali sa drugim nastavkom i brasno sam dodavala postepeno. Tijesto podijeliti na 3 jednaka dijela i prekriti prianjajucom prozirnom folijom da se ne stvori korica, a zatim i krpom pa ostaviti da odmara 30 minuta.
    4.

    Za to vrijeme pripremiti nadjev. U loncu pomijesati mak i secer i preliti kipucim mlijekom. Umijesati pekmez, instant griz i jedan bjelanjak. Nadjev bi trebao biti lagano kremaste konzistencije, ne prerijedak.
    5.

    Taman dok se nadjev malo prohladio, valjkom razvaljati prvi dio tijesta i staviti ga u tepsiju. Malo izbockati cackalicom. Premazati polovinom pripremljenog nadjeva. Prilazem sliku pomagala s kojim ja rasporedjujem nadjev po korama. Razvaljati i drugu koru, staviti na  prvi dio nadjeva, malo pritisnuti da izadje zrak i opet malo izbockati cackalicom. Premazati ostatkom nadjeva i zavrsiti stavljanjem trece kore. Opet izbockati cackalicom, ovaj put kroz cijelu visinu kako bi pita prilikom pecenja mogla disati.
    6.

    Staviti ovako slozenu pitu u prethodno zagrijanu pecnicu na 180 stupnjeva i peci 30-35 minuta, odnosno dok pita lijepo ne porumeni. Bitno je da se pita ne prepece jer se onda isusi. Prilagoditi duzinu i temperaturu svojoj pecnici.
    7.

    Kad se pita malo prohladi, otopite cokoladu sa margarinom, dodajte ulje i premazite pitu glazurom u debljem sloju. Ja nemam u kuci mikrovalnu i cokoladu otapam u pecnici, a vi kako inace radite za glazure.





Posluživanje

Ohladjena pita se reze u kocke. Iz tog razloga preporucujem za velicinu tepsije 32x23cm smanjiti sve sastojke za 20% kako pita ne bi bila previsoka pa kocke ispadnu preglomazne kao sto su moje ispale:)

Preuzeto sa: www.coolinarika.com

PODIJELITE SA PRIJATELJIMA:

Nema komentara:

Objavi komentar