Baklava je zaista najednostavniji dezert za napraviti ali je fazon sve u agdi.Ako napravite agdu kako treba nema sanse da vam baklava ne bude dobra!

 Sastojci 12 osoba

    1 paket (500g) Gotovih jufki
    500 g Oraha, pola sitno mljevenih a pola malo na krupno mljevenih
    300 g Pistacija,mljevenih
    200 g Putera,istopljenog
    Agda:
    1 kg Secera
    800 ml Vode
    1/2 Limuna,narezati na snite
    1/2 Limuna iscjediti u agdu





Priprema

    1.

    Orahe kao sto sam rekla jednu polovicu sitno samljeti a drugu polovicu na malo krupnije. Pistacije sitno samljeti.

    Sastaviti sve u jednu zdjelu i izmjesati.
    2.

    Ja koristim pravougaonu tepsiju, 28x18 cm koju oblozim folijom. Istopiti puter.Otvoriti jufke i prekriti ih krpom da vam se ne suse. Uzeti dvije jufke i prepoloviti preko pa staviti na dno tepsije i premazati s malo putera.
    3.

    Posuti preko mix oraha/pistacija ali ne previse.
    4.

    Uzeti jednu jufku i prepoloviti preko pola pa staviti preko i ponovo posuti malo putera i malo mix oraha/pistacija.
    5.

    Postupak ponoviti dok ne potrosite sve jufke s tim sto cete svaki put kad prepolovite jufke jednom stavljati preklop (gdje se prepolovi jufke a ne gdje je otvorite)prema sebi a drugi put kontra od sebe.
    6.

    Na kraju izrezati jufku s tim sto cete kreniti od jednog coska dijagonalno. Ja kao sto vidite rezem na manje jer tako vise volimo a vi rezite kako se vama svida.
    7.

    Citavu baklavu kad izrezete preliti istopljenim puterom da vam nigdje ne ostane suha.
    8.

    Baklavu staviti u zagrijanu rernu od 175 C (350F) i peci je tako oko 30-40 minuta i u zadnjih 10 minuta pojacati temperaturu da vam porumeni odozgo na 200 C(390F). Baklava se pece dok nedobije lijepu smedkastu boju i dok kad malo protresete tepsiju ne pocne da se mrda.
    9.

    Dok vam se baklava pece staviti secer, vodu,limun snite i limun sok da vam kuha na tihoj vatri dok nedobijete guscu agdu ali ne previse gustu,da lijepo spada s kaske. Ja zalijem vrucu baklavu,vrucom agdom i onda ostavim da se potpuno ohladi najbolje preko noci prije nego sto je posluzim. Kad je budete zalijevali nemoj te svu agdu istresti odjednom.Polako zalijevajte i kad vidite da je prestala upijati stanite.Pustite da upije pa onda mozete poslije ili sutradan zaliti sta vam ostane agde a i nemorate.
    10.

    Posluziti uz kafu,caj ili casu vode.





Posluživanje

Volim vas drage moje tri najljepse dame, moja draga mama,majka i tetka i uvijek cete mi nedostajati pogotovo sutra. <3


Preuzeto sa: www.coolinarika.com

PODIJELITE SA PRIJATELJIMA:

Nema komentara:

Objavi komentar