loading...

Čokoladna pita - oduševiti će vas ukus!

 Sastojci

    za biskvitno tijesto
    150 g brašna
    50 g šećera
    1/2 kašičice praška za pecivo
    100 g maslaca ili margarina sobne temperature
    1 kom vanilin šećer
    1 kašika vode hladne
    malo ribane korice limuna


    za nadjev
    100 g mliječne čokolade
    100 g čokolade za kuvanje
    1 kom vanilin šećer
    3 kašičice gustina
    2 kom jaja
    2 dl slatke pavlake


Priprema

    1.

    Za tijesto izmiješati brašno i prašak za pecivo, dodati sve ostale sastojke i miješati ih mikserom najmanjom brzinom a zatim najvećom, ili rukom umijesiti glatko tijesto. Ostaviti ga sa strane dok se napravi fil.
    2.

    Izlomiti čokoladu, staviti u manju posudu i istopiti je nad parom, (u malo veću šerpu staviti vodu da prokuva, staviti posudu sa čokoladom i miješati da se istopi.Dodati vanilin šećer. Gustin razmutiti sa malo slatke pavlake i ostaviti na stranu.Ostatak slatke pavlake sipati u čokoladu i mutiti mikserom, dodati jaja i dobro umutiti, i na graju dodati gustin i mutiti da se sve sjedini. Ostaviti na stranu.
    3.

    Odvojiti 2/3 tijesta, istanjiti veličine kalupa staviti na dno kalupa 26 cm, staviti da se zapeče na 180 C 10-ak minuta, Izvaditi kalup iz rerne i ostaviti da se malo ohladi.
    4.

    Napraviti valjak od preostale 1/3 tijesta, i staviti ga po ivici kalupa, oko zapečenog tijesta.
    5.

    Valjak pritisnuti prstima da se tijesto istanji.


    6.

    Nadjev sipati preko zapečenog tijesta i poravnati. Vratiti u rernu i nastaviti s pečenjem, na istoj temperaturi 180 C oko 30 minuta.
    7.

    Pečenu pitu posuti šećerom u prahu, ili ukrasiti po želji.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com

Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar