loading...

Izgledom će privući degustatore da će jedva čekati da probaju, a i okusom će sigurno biti zadovoljni!

 Sastojci

    za rolat
    3 kom jaja
    2 kašike vruće vode
    5 kašika šećera
    4 kašike Glatkog brašna Podravka
    1 kašičica Praška za pecivo Docela
    1 kom Vanilin šećera Dolcela
    od 1/2 limuna ribana korica
    oko 150 g marmelade za premazati pečen rolat

    za kore x 2
    2 kom jaja
    2 kašike šećera
    2 kašike vruće vode
    3 kašike Glatkog brašna Podravka
    1 kašika kakaa u prahu Dolcela
    1/2 kašikice Praška za pecivo Docela


    za fil
    4 dl mlijeka
    6 kašika Šećera ( kristal)
    5 kašika Gussnel Dolcela (gustin)
    2 dl slatke pavlake za šlag
    1 kom Vanilin šećer Dolcela ili stapić vanilije (po želji)


Priprema

    1.

    Za rolat odvojiti žumanca od bjelanaca, bjelanca umutiti u čvrst snijeg, dodati šećer i mutiti da se šećer istopi, dodavati jedno po jedno žumance i mutiti manjom brzinom, dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo i mutiti najmanjom brzinom, kratko da se sve izmiješa.
    Smjesu sipati u pleh 25 x 35 cm obložen papirom za pečenje premazan sa malo ulja, poravnati i peći u rerni ragrijanoj na 180 C oko 15 minuta.
    Pečen biskvit izvaditi iz plehana suvu krpu i zajedno sa papirim za pečenje saviti u rolat. Nakon 10-ak minuta skinuti papir i ponovo saviti rolat.
    Kad se rolat ohladi premazati marmeladom, vrsta po želji, okus koji volite, od toga će zavisiti i okus kolača. Ostaviti na hladnom mjestu.
    2.

    Za dva manja biskvita može se odjednom umutiti smjesa pa se prepoloviti i peći, a može se mutiti posebno za svaki.
    Za jedan biskvit jaja odvojiti žumanca od bjelanaca. Bjelanca umutiti u čvrst snijeg, dodati šećer pa mutiti da se istopi, dodati žumanca pa izmiješati najmanjom brzinom, i na kraju umiješati brašno pomiješano sa praškom za pecivo i kakaom.
    Smjesu sipati u pleh 20 x 30 cm obloženu papirom za pečenje premazan sa malo ulja.
    Peći na 180 C 10-ak minuta
    Na isti način pripremiti i drugi biskvit ako se priprema pojedinačno.
    3.

    Za fil, u 2 dl hladnog mlijeka razmutiti gustin, ostatak mlijeka i šećer staviti da prokuva pa sipati gustin i miješati da se zgusne. Ostaviti da se ohladi uz povremeno miješanje.
    Umutiti slatku pavlaku, umutiti i kremu pa dodavati po malo umućene pavlake i vaniliju pa mutiti da se sve sjedini.


    4.
    Od rolata odrezati krajeve i ostaviti sa strane. Rolat isjeći na 12 jednakih dijelova.
    Na tacnu staviti jedan biskvit, premazati 1/2 kreme, preko kreme stavljati rolate, uspravno jedan do drugog, prazninu između rolata popuniti komadićima od krajeva. Preko rolata premazati drugu polovinu kreme i prekriti drugim biskvitom.
    5.
    Posuti šećerom u prahu i ostaviti da se dobro ohladi.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar