,

Kremast, jednostavan kolač od sastojaka koje uvek imate u kući. Za ljubitelje vanile. - Sladoled kolač!

 Sastojci 12 osoba

    Kore (x2)
    5 belanaca
    5 kašika šećera (kristal)
    2 kašike sirćeta
    5 ravnih kašika brašna

    Preliv za kore
    200 ml mleka




    Fil
    10 žumanaca
    10 kašika šećera (kristal)
    2 kašike brašna
    6 kesica vanilin šećera
    200 g maslaca ili margarina
    Ukrašanje
    200 g šlaga u prahu
    300-400 ml kisele vode

 Priprema

    1.

    Belanca umutiti u čvrst sneg. Dodavati šećer, kašiku po kašiku, muteći najvećom brzinom. Zatim dodati sirće i još malo mutiti. Špatulom lagano umešati brašno. Rernu zagrejati na 180 stepeni. Smesu izliti u pleh dimenzija 35 cm * 26 cm i peći oko 15 minuta (kad kora blago porumeni, gotova je; ili izvršite test čačkalicom). Napraviti još jednu ovakvu koru. 
    2.

    Ohlađene kore preseći uzdužno na dva dela, tako da se dobiju 4 kore. Svaku izbosti viljuškom i poprskati vrućim mlekom.
    3.

    Žumanca umutiti sa šečerom i vanilin šećerom, a zatim dodati brašno. Kuvati na pari dok se ne zgusne. ( Ja obično ulijem smesu u posudu sa debljim dnom i kuvam bez pare, na laganoj do srednjoj temperaturi, uz neprestano mešanje. Tako mi je brže i lakše i fil se skuva za 10 minuta.) U mlak fil dodati maslac ili margarin i umutiti miskerom.




    4.

    Fil podeliti na četiri dela i filovati kore. Umutiti šlag sa kiselom vodom i ukrasiti tortu. Ostaviti tortu par sati u frižideru ili preko noći.

 Preuzeto sa: www.coolinarika.com


PODIJELITE SA PRIJATELJIMA:

Nema komentara:

Objavi komentar