,

Predivan kolač sa izuzetno finim biskvitom s tri okusa, kokos, mak i kakao, pjenasta kremica s okusom vanilije plus čokoladni preliv mmmm!!

 Sastojci

    za biskvit
    5 kom jaja
    5 kašika šećera
    5 kašika Glatkog brašna Podravka
    1 kom Prašak za pecivo Docela
    50 g kokosa
    50 g maka mljevenog
    1 kašika kakaa u prahu Dolcela

    za preliti biskvit
    1 dl mlijeka




    za fil
    1/2 l mlijeka
    2 kom Pudinga vanilin Dolcela
    1 kašika Glatkog brašna Podravka
    100 g putera/maslaca
    50 g šećera
    1 kašičica ekstrakta vanile (ili vanil-šećer)
    1 dl slatke pavlake za šlag

    čokoladna glazura
    100 g čokolade
    2 kašike ulja

 Priprema

    1.

    Za fil, u 2 dl mlijeka razmutiti puding i brašno, ostatak mlijeka i šećer staviti da prokuva pa sipati puding i kuvati da se zgusne. Ostaviti da se ohladi uz povremeno miješanje. Umutiti puter, postepeno dodavati umućen puding i na kraju vaniliju i umućenu slatku pavlaku.
    Za biskvit odvojiti bjelanjke od žumanjaka.
    Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg, dodati šećer pa mutiti da se istopi, smanjiti brzinu i dodavati jedno po jedno žumance muteći neprekidno.
    Pomiješati brašno sa praškom za pecivi pa kašikom polako umiješati u jaja.
    2.

    Smjesu podijeliti u 3 dijela, u jedan kašikom umiješati kokos, u drugu mljeveni mak i u treću kakao
    U pleh obložen papirom za pečenje manjom kašikicom stavljati hrpice od smjese sa kokosom
    3.

    zatim stavljati drugu smjesu i na kraju treću da se sve popuni
    Peći na 200 C kad počne blago da rumeni pečen je
    Vruć kolač  preliti mlijekom i ostaviti da se ohladi




    4.

    Ohlađen biskvit podijeliti na 2 dijela uzdužno da se dobiju dvije kore, prvu premazati sa većim dijelom kreme, staviti drugu koru, premazati sa manjim dijelom fila i preliti čokoladnom glazurom.
    Na tihoj vatri otopiti čokoladu sa uljem i preliti kolač
    5.

    Ostaviti da se dobro ohladi, najbolje preko noći

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
PODIJELITE SA PRIJATELJIMA:

Nema komentara:

Objavi komentar