loading...

Lješnjak zvijezde - jednostavne, ukusne, savršene!

 Sastojci

    Za 90 zvjezdica:

    Tijesto:
    350 g glatkog brašna
    1 žličica praška za pecivo
    100 g šećera
    1 vanilin šećer
    200 g maslaca sobne temperature
    3 žumanjka

    Ukras:
    3 bjelanjka
    1 prstohvat soli
    100 g šećera u prahu
    100 g mljevenih lješnjaka
    50 g čokolade za kuhanje
    1/2 žličice arome gorkog badema
    koliko kom. zvjezdica toliko cijelog lješnjaka sitnijeg zrna, otprilike 150g


 Priprema

    1.

    U zdjeli izmiješati brašno, prašak za pecivo, šećer i vanilin šećer. Dodati maslac narezan na listiće pa ga vilicom dobro utrljati u brašno. Na kraju dodati žumanjke i zamijesiti tijesto, prvo izmiješati vilicom pa prstima.

    Ako se tijesto puno mrvi, dodati malo bjelanjka, ima ga dovoljno za nadjev, ili 1-2 žlice hladne vode.

    Tijesto umotati u prozirnu foliju i spremiti u hladnjak na 30 minuta.
    2.

    Tijesto razvaljati između dva pek papira ili dva najlona na 0,5 cm debljine. Radi lakšeg valjanja, tijesto podijeliti na 2 dijela. Modlicom vaditi zvjezdice i slagati na lim obložen pek papirom. Ostatke tijesta spojiti i ponovno razvaljati.

    Sada se već može uključiti pećnica na 180°C.
    3.

    Bjelanjke i prstohvat soli istući u čvrsti snijeg. Pomalo dodavati šećer u prahu i kad snijeg opet dobro očvrsne, lagano umiješati aromu badema, sitno ribanu čokoladu i na kraju mljevene lješnjake.

    Keksi su jednako dobri i sa mljevenim orasima.
    4.

    Smjesom napuniti slastičarsku vrećicu sa većim otvorom pa istiskivati na sredinu svake zvjezdice, više u visinu nego u širinu.

    Na sredinu staviti po jedno zrno lješnjaka i malo ga utisnuti.

    Peći 10-12 minuta ili dok ne počnu dobivati boju.

    Gotove kekse skupa sa papirom skliznuti sa lima na rešetku i pustiti da se ohlade.

    Hladne spremiti u limenu kutiju.



    5.

    Keksi od viška nadjeva:

    Meni je ostalo 6 žlica nadjeva koji sam iskoristila i napravila jednako izvrsne kekse. Samo sam još dodala malo brašna i praška za pecivo.

    Na lim sa pek papirom pomoću slastičarske vrećice ili žličicom praviti male kupole od tijesta.

    Peći na 180°C 10-12 minuta.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar