loading...

Cheesecake sa čokoladom i lešnicima - okus savršenstva!

 Sastojci 12 osoba

    Za podlogu
    1 šolja mlevenog keksa
    1/3 šolje mlevenih lešnika
    4 kašike braon šećera
    4 kašike otopljenog maslaca
    1/2 kašikice vanila ekstrakta

    Fil
    300ml slatke pavlake
    170gr čokolade crne za kuvanje
    500gr svežeg ili krem sira
    3/4šolje šećera
    1 kašika gustina
    2 jaja
    125ml likera od lešnika*

    i još
    seckani lešnik za posipanje
    po želji kakao u prahu


 Priprema

    Podloga
    1.

    Rernu zagrejati na 180C. Samleti keks, lešnike(bolje pečene) i šećer pa u to dodati otopljen maslac/puter i vanila extrakt. Masu raspodeliti u maslacem namazan pleh za cheescake 22cm (najbolje ako može da se otvori) i oblikovati i učvrstiti prstima ili se pomoći nekom zatupljenom kašikom. Malo podići ivice. Peći 7-8 minuta. Pečeno ostaviti da se hladi dok pripremamo fil.

    Fil
    1.

    Malo smanjiti temperaturu u rerni na 160C je dovoljno. Zagrejati slatku pavlaku do temperature pre ključana i preliti preko naseckane/ izlomljene čokolade. Sačekati koji minut pa pažljivo izmešati da se sva čokolada otopi i masa postane kremasta.
    2.

    U većoj posudi mikserom umutiti krem sir postepeno mu dodajući šećer. Dodati gustin, mešati. Dodati liker, mešati. Dodati jaje jedno po jedno mešajući između. Masa će postati malo tečnija ali to neće biti problem.Na kraju usuti mešavinu od čokolade i slatke pavlake i sve dobro promešati.
    3.

    Sipati fil na koru i peći 30 minuta. Bez otvaranje vrata od rerne, isključiti je i ostaviti je u rerni dodatnih 30 minuta.

    Izvaditi je iz rerne, ostaviti da se ohladi na sobnu temperaturu, a potom staviti na hlađenje na nekoliko sati ili još bolje do sutra.
    4.

    Pre serviranja izvaditi cheesecake iz  obruča, posuti kakaom (ja nisam) i seckanim pečenim lešnicima.


Posluživanje

Meni se kolač savršeno ispekao, ostao je potpuno ravan, bez udubljenja ili izbočina i rupa. Fil je savršeno kremast i lako se seče.

***pošto nisam imala likera od lešnika stavila sam par kapi arome češnika i tri kašike Kahlua likera koji ima više aromu kafe. Verovatno bi Frangelico bio odgovarajući.

Uživati u ovom fantastičnom ukusu uz popodnevnu kafu.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar