Sastojci
1 Kg tankih kora za baklavu (najtanje moguće)
700 gr. Oraha
1 Šaka suvog grožđa
700 gr belog šećera
1/2 suncokretovog ulja
250 gr Putera
Priprema
1.
Jednu šaku oraha naseckajte grubo nožem. Ostale orahe sameljite.
2.
Dno tepsije namažite uljem, stavite prvu koru. Zatim ponovo pemažitem uljem i stavite drugu koru. Isto to sa trećom koreom. Na treću koru stavite šaku oraha, zatim sledeču koru i tako do polovine kora. Na polovini stavite pored oraha i šaku suvog grožđa. zatim tako dalje do poslednje tri kore. Njih naslažite bez oraha.
3.
Uzmite jedan školski lenjir (ravnalo) , stavite ga na baklavu na 45 stepeni u odnosu na tepsiju i po njemu isecite baklavu, najbolje pizza nožem. Pomerite lenjir za dva centimetra i ponovo režite. Kada izrežete u jednom smeru okrenite na drugu stranu da dobijete rombove.
4.
U jednu posudu stavite svo ostalo ulje i buter zajedno da prokuhaju. Rernu uključite na 220. Kada ulje provri i buter se istopi, prelite baklavu sa uljem i stavite u rernu na 40 minuta.
5.
Kada je baklava pečena, pre nogo je izvadite iz rerne, napravite šerbe od šećera i vode. Pravilo je dve čaše šećera jedna čaša vode. Znači za 700 gr šećera stavite 350 ml vode i prokuhajte. Ubacite koricu limuna
6.
Kada šerbe prokuva izvadite baklavu i zalite je kljucalim šerbetom. Pazite da se ne izgorite jer će špricati.
7.
Naslažite kolutove limuna, ostavite da se prohladi, zamotajte najlonskom foliom i ostavite 24 sata na hladnom.
8.
Prijatno
Dobar tek
Posluživanje
Baklava se jede tek sutradan i može stvarno dugo trajati.
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:
loading...
Nema komentara:
Objavi komentar