loading...

Najbolja baklava (PRAVI RECEPT)

 Sastojci

    1 Kg tankih kora za baklavu (najtanje moguće)
    700 gr. Oraha
    1 Šaka suvog grožđa
    700 gr belog šećera
    1/2 suncokretovog ulja
    250 gr Putera


Priprema

    1.

    Jednu šaku oraha naseckajte grubo nožem. Ostale orahe sameljite.
    2.

    Dno tepsije namažite uljem, stavite prvu koru. Zatim ponovo pemažitem uljem i stavite drugu koru. Isto to sa trećom koreom. Na treću koru stavite šaku oraha, zatim sledeču koru i tako do polovine kora. Na polovini stavite pored oraha i šaku suvog grožđa. zatim tako dalje do poslednje tri kore. Njih naslažite bez oraha.
    3.

    Uzmite jedan školski lenjir (ravnalo) , stavite ga na baklavu na 45 stepeni u odnosu na tepsiju i po njemu isecite  baklavu, najbolje pizza nožem. Pomerite lenjir za dva centimetra i ponovo režite. Kada izrežete u jednom smeru okrenite na drugu stranu da dobijete rombove.
    4.

    U jednu posudu stavite svo ostalo ulje i buter zajedno da prokuhaju. Rernu uključite na 220. Kada ulje provri i buter se istopi, prelite baklavu sa uljem i stavite u rernu na 40 minuta.
    5.

    Kada je baklava pečena, pre nogo je izvadite iz rerne, napravite šerbe od šećera i vode. Pravilo je dve čaše šećera jedna čaša vode. Znači za 700 gr šećera stavite 350 ml vode i prokuhajte. Ubacite koricu limuna
    6.

    Kada šerbe prokuva izvadite baklavu i zalite je kljucalim šerbetom. Pazite da se ne izgorite jer će špricati.
    7.

    Naslažite kolutove limuna, ostavite da se prohladi, zamotajte najlonskom foliom i ostavite 24 sata na hladnom.
    8.

    Prijatno

    Dobar tek

Posluživanje

Baklava se jede tek sutradan i može stvarno dugo trajati.
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar