loading...

SOGAN DOLMA - tradicionalno bosansko jelo

 Moj danasnji rucak...SOGAN DOLMA....tradicionalno bosansko jelo....

Sastojci:

    1 kg crvenog luka-srednje veličine
    1 kg faširanog mesa
    1 mrkva
    4-5 čehni bijelog luka
    pola čase od 2 dcl riže
    so,biber, aleva paprika, vegeta...


Priprema:

Sve začine sam stavila u meso i dobro izmješala .

Luk očistiti, s'gornje i donje strane zarezati malo više.

Potom staviti u šerpu i nasuti vodu, malo posoliti i pustiti da se.obari.

Kad provri pustiti 15-tak min da vri.

Onda to ocjediti i kad se samo malo ohladi početi 'vaditi'kolut po kolut.

Ja to radim malom kašičicom, drskom, jer mi je tako lakše i brze.

Ipak je vrelo.

Prvo sam stavila običnu pečenicu (takav je naziv u mom kraju) i ništa se prije ne prepeče....zajedno se kuha, zbog šmeka...

Kad napunite luk nasuti vode da bude 2 cm iznad luka i lagano kuhati.

Biće potrebno par puta dosuti tople vode. ....

Prilikom posluživanja možete na.mnogo načina to izvesti.

A prilogom, samo ili po želji.

Važno je da odozgo stavite vrhnje za kuhanje ili pavlake.....Eto to je to...prijatno....



izvor : coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar