loading...

IZLIJEČITE ČIREVE,BOLESTI PLUĆA,KOŽE,ŽELUCA I BUBREGA JEDNIM POVRĆEM!

    Blagotvorna svojstva sirovog krompira odavno su poznata narodnoj medicini, ali uprkos tome vlada mišljenje da se on ne smije konzumirati sirov.
    Zapravo, riječ je o zabludi, jer u sirovom obliku krompir je vrlo zdrava i višestruko korisna namirnica.
    Ono što jeste opasno jeste nezreo krompir zelene ili mjestimično zelene kore, kao i onaj koji je proklijao.


    Opasnost se krije u solaninu – toksinu koji nastaje u klicama i zelenim dijelovima krompira.
    Krompirov sok je odlično prirodno sredstvo za liječenje gastritisa, jedne od najraširenijih bolesti današnjice. Treba uzimati po jednu kašiku soka razređenog sa malo vode, pola sata prije obroka.
    U terapiji čira želudca i dvanaestopalačnog crijeva,  savjetuje se svakodnevno konzumiranje pola decilitra krompirovog soka na prazan stomak i po pola decilitra pola sata prije ručka i večere.
    Sok od krompira ima blagotvoran uticaj na snižavanje nivoa šećera u krvi, kao i kod liječenju bolesti pluća i organa za disanje, čak i kod teških oboljenja kao što je emfizem.
    U posljednje vrijeme, krompir sve više dobija na važnosti kao bitno sredstvo u borbi protiv bolesti jetre i bubrega, ali i kod srčanih obolenja, visokog krvnog pritiska, dijabetesa, lumbaga, reume…
    Konzumiranje soka od sirovog krompira odlično je sredstvo za jačanje imuniteta, a pomaže i pri uklanjaju učestalih glavobolja i menstrualnih bolova.
    Takođe, ako se osjećate slabo ili iscrpljeno, popijte ujutru i uveče sok napravljen od jednog srednjeg krompira, jedne šargarepe i jabuke – u roku od dvije nedelje bićete u formi.
    Ljuska krompira prirodno je sredstvo za detoksikaciju organizma i izvor mnogih nutrijenata (namirnica potrebnih organizmu za život i rast). Ako konzumirate krompir sa ljuskom, posebno sirov, unećete u organizam niz vrednih sastojaka, poput ugljenihidrata, bjelančevina, vitamina C i B6, kalijuma, gvožđa, magnezijuma i cinka.
    Važno je imati na umu da se vitamin C gubi kuhanjem, što je velika šteta jer u sirovom krompiru srednje veličine (otprilike 150 g) ima čak 27 mg vitamina C, što čini 45 odsto preporučenog dnevnog unosa.
    Krompir je veoma djelotvoran u nezi problematične kože – osigurava čist i blistav ten, bez akni i mitisera.
    Odličan je čistač problematične kože, zahvaljujući antiseptičnim svojstvima, budući da ima mnogo vitamina C i skroba, pa hrani kožu i usporava njeno starenje.
    Ako se krompir izrenda i u obliku maske nanese na lice, očistiće i zategnuti kožu, gladeći sitne bore. Takođe, pomaže u borbi protiv celulita – dovoljno je kriškama sirovog krompira redovno masirati kritična mjesta.

Priprema soka:

    Veoma je jednostavno napraviti sok od krompira. Najprije dobro operite krompir i sa njega uklonite klice i zelene dijelove kore. Potom ga izrendajte, stavite u lanenu krpu i iscjedite sok (možete ga iscjediti i u sokovniku). Sok uvijek piti svježe napravljen, a radi poboljšanja ukusa možete ga pomješati sa voćem i povrćem po izboru.
    
    UPOZORENJE:Držite se navedenih doza jer sirov krompir ako se mnogo konzumira može izazvati temperaturu.

Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar