SLATKE MEKANE I NEODOLJIVE KIFLE GOTOVE ZA 20 MINUTA

 Sastojci

    4 jaja
    200 gr. šečer
    200 gr. kiselo mlijeko
    125 gr. svinjska mast ili maslac
    1 kocka svjež kvasac
    1 žličica soli
    kora naribana od 1 limuna
    1 vanila
    125 ml. mlačnog mlijeka
    50 ml. mlijeka za rastvaranje kvasca
    1250 gr. brašna

    JOŠ:
    1 -2 žumanjka za premazivanje
    đem
    kristal šečer za posipanje




Priprema

    1.

    U toplo mlijeko rastvorite kvasac,dodajte 1 žlicu od količine šečera i 1 žlicu brašna.Ostavite da naraste.

    Izlupajte jaja viljuškom, dodajte šečer,vanila,mlačno mlijeko,soli,kora od limuna,kiselo mlijeko,rastopljena mast i prosejte brašno i dodajte u tekuću smjesu.
    2.

    Izmjesite glatko tijesto i pustite ga na toplom da udupla.Zatim podjelite ga na loptice od 100 gr. koje razvaljajte u obliku elipse, na jednom kraju stavite đem i savijte kao rolatiće. Stavite ih na pleh pokriven pek papirom, ređajte ih malo bliže nego obično .
    3.

    Ostavite ih opet da narastu, pred pečenjem namažite ih žumanjcetom i posujte ih šečerom.Pecite ih na 180 stepeni do zlatno braon boje.
    4.

    Dobar tek !!!



izvor : coolinarika.com
PODIJELITE SA PRIJATELJIMA:

Nema komentara:

Objavi komentar