,

Jako fina crna karamel pita

 Sastojci

    za tijesto
    450 g brašna (oduzeti 2 kašike za premijesiti tijesto)
    30 g kakaa
    1/2 praška za pecivo
    1 kom vanilin šećer
    1 kom jaje
    1 kom bjelance
    150 g maslaca
    150 g šećera
    150 ml kiselog vrhnja
    maaalo soli

    za fil
    1 l mlijeka
    250 g šećera
    9 kašika uvrh punih brašna
    200 g maslaca
    3 kašike kakaa
    150 g čokolade za kuvanje

    i još
    150 g čokolade za kuvanje
    2 kašike ulja







Priprema

    1.

    Za tijesto umutiti maslac, dodati šećer, vanilin šećer pa mutiti da se istopi, dodati jaje i bjelance i umutiti i na kraju dodati kiselu pavlaku i sjediniti smjesu. Od brašna odvojiti 2 kašike i ostaviti sa strane.Izmiješati brašno, kakao, prašak za pecivo i so, sipati postepeno u smjesu i zamijesiti tijesto. Zamotati prozirnom folijom i ostaviti u frižider 30 min.
    2.

    Za fil u suvu šerpu sipati šećer i staviti na slabiju vatru da se šećer istopi. U drugu šerpu staviti 1/2 l mlijeka i zagrijati ga. Kad šećer malo potamni skloniti sa vatre i pažljivo, po malo sipati mlijeko, vratiti i na jačoj vatri zagrijavati da se šećer u mlijeku istopi.  Izmiješati brašno i kakao sipati u ostatak mlijeka i dobro izmiješati da nema grudvica, sipati u prokuvalo mlijeko, brzo miješati da se zgusne. U vruće staviti izlomljenu čokoladu i miješati da se čokolada istopi. Ostaviti da se ohladi i povremeno promiješati. Maslac sobne temperature umutiti pjenasto, umutiti i fil pa sjediniti sa maslacem.
    3.

    Tijesto za kore podijeliti na 4 jednaka dijela, svaki dio istanjiti na 20x30 cm najbolje na paporu za pečenje, prenijeti na obrnutu stranu pleha i peći na 180 C kad po rubovima počne da blago rumeni pečene su.
    4.

    Fil podijeliti na 3 dijela, premazati 3 kore a četvrtu ne premazanu staviti zadnju, staviti neki teži predmet i ostaviti na hladnom mjestu, najbolje preko noći.
    Čokoladu istopiti sa uljem i preliti gornju koru, ostaviti da se stegne.






izvor : coolinarika.com
PODIJELITE SA PRIJATELJIMA:

Nema komentara:

Objavi komentar