Znam da ovdje ima masa sampita, mozda cak i ista, ali ja sam obecala nasoj
Semy, da cu napisati recept…Zato molim bez ljutnje i nije prepisan niciji
recept….manje ili vise svi je pravimo na isti nacin :-) Semy za
tebe…izvoli….nadam se da ces uzivati :-)))))
Sastojci
ZA SAUM
6 bjelanjaka
24 kasike secera
malo manje od 1dl vode
prstohvat soli
ZA KORU
6 zumanjaka
6 kasika secera
6 kasika brasna
6 kas mlijeka
6 kas ulja
1 mala kasika praska za pecivo
Priprema
1. Prvo napraviti koru. Umutiti zumanjke sa secerom u pjenastu masu, dodati, mlijeko,
ulje, brasno i pzp. U tepsiju staviti pek papir ili foliju, pomastiti, posuti brasnom i peci
oko 15 min na 200 stepeni. Tepsija je 30×20 Kad se ohladi izvaditi iz tepsije, skinuti
foliju i stavit na tacnu.
2. Za saum, staviti secer u serpu, dodati vodu i staviti da se kuha. Dok provrije smanjiti na
najmanju T Dok se voda kuha umutiti bjelanjke u cvrst snijeg, dodati so i nastaviti
mutiti. Dotle je secer sa vodom provrio… Lagano dodavati vreo secer u cvrst snijeg NE
ODJEDNOM…na pocetku po 2-3 kasike, kasnije povecavati i tako dok se ne potrosi sva
tekucina.
3. Nastaviti mutiti na najvecoj jacini/brzini caa 10 min Provjeriti kasikom kad se uzme i
okrene, da ne klizi sa kasike, vec stoji cvrsto.
4. Na ohladjen biskvit staviti sampitu i poravnati, posuti sacokoladom u prahu, a i ne
mora…. Staviti u frizider da se ohladi.
Posluživanje
Ja je izrezem odmah,prije nego sto ode na hladjenje. Kolicina jaja se moze povecavati po
zelji…Na 1 bjelanjak idu 4 kasike secera….
izvor : coolinarika.com
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:
loading...
Nema komentara:
Objavi komentar