NE IGNORIŠITE BOL: Naučite da prepoznate iz kog izvora dolazi bol koji osećate… Ovo vam može SPASITI ŽIVOT!

Bol je način na koji vam telo signalizuje da nešto nije u redu s nekim organom, pa nije pametno da ignorišete bol i da se trudite da ne razmišljate o njemu.

Ponekad bol u određenim delovima tela može biti uzrokovan problemima s drugim delovima tela. Preneseni bol nastaje kada problem s jednim delom tela izaziva bol u nekom drugom delu tela.

Zato je veoma bitno da naučite koji delovi tela su povezani kada osetite preneseni bol. Hajde da počnemo!

2. Srce

Ljudi koji imaju problema sa srcem obično osećaju bol u predelu grudnog koša, dok drugi mogu osetiti bol u levoj ruci ili gornjem delu leđa. Problemi sa srcem povezani su s delovima tela koji šalju impulse istim delovima kičmenog stuba kao srce. Ovo se posebno odnosi na bolove u levoj strani tela.
3. Pluća i dijafragma

Problemi s plućima i dijafragmom mogu izazvati prenesene bolove u vratu i gornjim delovima ramena.
4. Jetra i žučna kesa

Bolovi u vratu i ramenima takođe mogu biti simptom problema s jetrom ili žučnom kesom, uz bolove u desnoj strani tela, gde se ovi organi nalaze. Problemi s žučnom kesom mogu izazvati bolove u lopaticama kao i problemi s dijafragmom zato što se i žučna kesa i jetra nalaze pored dijafragme.
5. Želudac i pankreas

Bolovi u prednjem i zadnjem delu tela u blizini želuca i pankreasa ukazuju na to da nešto nije u redu s ovim organima. Oko 50% pacijenata koji boluju od hroničnog pancreatitisa oseća užasne bolove u leđima. Ovo je poznato kao “osetljivost abdomena”, najčešće u gornjim delovima.

6. Tanko crevo

Ako imate problema s tankim crevom, možete da osetite bolove u delu stomaka oko pupka. Ovo mesto je veoma specifično, pa je neophodno da lekaru tokom pregleda precizno objasnite gde osećate bol.
7. Debelo i slepo crevo

Problemi sa slepim crevom obično uzrokuju bolove u celoj desnoj strani donjeg abdomena. Bolovi u središnjem delu abdomena takođe mogu da budu znak problema sa slepim crevom, kao i debelim crevom. Ovo može biti opasno po život, pa bi trebalo da odete lekaru što pre možete ako osetite ovakve bolove!
8. Bubrezi

Problemi s bubrezima izazivaju bolove u širokom području: u donjem delu leđa, donjem abdomenu, karlici i gornjem delu butina.
9. Bešika

Većina problema s bešikom manifestuje bolovima u donjem delu karlice (i prednjem i zadnjem delu).
10. Jajnici

Upala jajnika može se manifestovati bolovima s obe strane abdomena. Ciste na jajnicima mogu izazvati jake oštre bolove (obično na jednoj strani abdomena). Rak jajnika je neverovatno opasan, pa obavezno prijavite lekaru bilo kakav ozbiljan bol u abdomenu!


www.fokuzz.com

Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar