Ishrana po krvnim grupama

Verovatno ste primetili da neki ljudi mogu da jedu različite vrste hrane bez ikakvih problema, dok drugi pate od problema sa varenjem, nadutošću, kiselinom i podložniji su određenim bolestima. Objašnjenje stručnjaka koji se bave ishranom prema krvnim grupama je da ljudi sa različitim krvim grupama ne mogu podjednako dobro da svare određene vrstu hrane. Jedan od tih stručnjaka je i Piter D’Adamo koji je napisao knjigu o ishrani prema krvnim grupama. U nastavku pročitajte šta odgovara kojoj krvnoj grupi, a šta ne.

0 krvna grupakrvna-0

Ljudi sa 0 krvnom grupom imaju najotporniji sistem za varenje. Oni su izvorni mesožderi, pa su im za dobro varenje potrebni životinjski proteini i manje količine voća i povrća. Nulta krvna grupa ne podnosi ugljene hidrate, naročito one sa glutenom i mlečne proizvode. Ove osobe proizvode mnogo želudačne kiseline, zbog čega bi trebalo da izbegavaju kafu.

Korisne namirnice
– Morske ribe – bakalar, list, štuka

– Crveno meso – govedina, jagnjetina, teleća džigerica, ovčetina, teletina, divljač

– Povrće – kelj, spanać i brokoli

– Maslinovo ulje

– Orašasti plodovi i semenke – orasi, lan…

– Voće – ananas, smokve, trešnje, višnje, šljive

Izbegavajte

– Mesne prerađevine – slaninu, šunku, živinsko meso

– Riba i morski plodovi – som, kavijar, školjke, haringa, dimljeni losos, hobotnica

– Sirevi i mlečni proizvodi

– Kukuruzno i suncokretovo ulje

– Orašasti plodovi i semenke – brazilski orah, kikiriki, puter od kikirikija, pistaći, mak

– Povrće sa visokim nivoom skroba – grašak, pasulj, boranija…

– Žitarice – kukuruz, biljni margarini, pšenica

krvna-aA krvna grupa
Ljudi s A krvnom grupom imaju slabu toleranciju na životinjske proteine. Krvna grupa A ima osetljiv sistem za varenje i preporučljiva im je klasična vegetarijanska ishrana, sa što manje mlečnih proizvoda. Ove osobe proizvode manje želudačne kiseline i zbog toga imaju problema sa varenjem mesa i apsorpcijom vitamina B12. Preporučuje se uzimanje dodataka ishrani, koji sadrže probavne enzime bromelain, betain i papain.

Korisne namirnice
– Ribe i morski plodovi – losos, skuša, sardina, bakalar

– Orašasti plodovi i semenke – kikiriki, puter od kikirikija, orah

– Žitarice i skrob – heljda, raženo brašno, pirinčano brašno

– Povrće – blitva, brokoli, celer, beli luk, luk, šargarepa, praziluk

– Voće – borovnice, grejpfrut, kupine, limun, smokve, šljive
Izbegavajte
– Meso – sva crvena mesa

– Ribe i morski plodovi – riba list, inćuni, som, kavijar…

– Sirevi i mlečni proizvodi – kačkavalji, puter, kravlje mleko

– Ulja – ricinusovo ulje, kukuruzno ulje, ulje od kikirikija, suncokretovo ulje

– Orašasti plodovi – pistaći

– Žitarice – pšenica

– Povrće – kupus, patlidžan, pečurke, masline, krompir

– Voće – banana, pomorandža, mandarine, mango






krvna-BB krvna grupa
Osobe sa ovom krvnom grupom imaju tolerantan sistem za varenje i dobro podnose većinu namirnica. Prema preporuci lekara, ove osobe bi trebalo da izbegavaju kukuruz, heljdu, sočiva, kikiriki i susam. Takođe, ljudi sa B grupom imaju problem sa glutenom u pšeničnim produktima, a dobro podnose mlečne proizvode.

Korisne namirnice
– Meso – crvena mesa

– Ribe i morski plodovi – sardine, škarpina, kavijar, list, losos

– Mlečni proizvodi i jaja – kefir, kozji sir, mleko, feta sir, jogurt

– Žitarice i skrob – pirinač

– Povrće – kelj, krompir, šargarepa, rotkvice, kupus, paprike

– Voće – ananas, lubenica, šljive

– Ulja – maslinovo ulje

Izbegavajte
– Živinsko meso

– Ribe i morski plodovi – dagnje, inćuni…

– Mahune – sočiva, soja, tofu, sojino mleko

– Koštunjavo voće i semenke – pistaći, kikiriki, suncokret

– Žitarice i skrob – pšenica, raženo brašno, kukuruz, heljda

– Povrće – masline, paradajz, bundeva

– Ulja – suncokretovo ulje, sojino ulje

krvna-ABAB krvna grupa

AB krvna grupa je retka – procenjuje se da je ima svega oko 5% stanovništva, ujedno je i „najnovija” od svih ostalih. Generalno, AB krvna grupa dobro podnosi žitarice, čak i pšenice.

Korisne namirnice

– meso: jagnjetina, zečtina, Ćuretina

– morski plodovi: Tunjevina, Bakalar, oslić, skuša, štuka, sardina, pastrmka

– mlečni proizvodi: jogurt, feta, koziji sir, kefir, mocarela, nemasno kiselo mleko

– voće i povrće: brokoli, rotkvice, karfiol, celer, krastavac, peršun, beli luk, kelj, limun, trešnje, belo grožđe ananas.

– ulja: maslinovo ulje

Izbegavajte

Slaninu, govedinu, kokošije meso, svinjetinu, pačetinu, hobotnice, barakude, rakove, dagnje, škampe, jegulju, topljeni sir, parmezan, puter, punomasno mleko, artičoko, avokado, kukuruz šećerac, crne masline, zelene i crvene paprike, obične rotkvice, banane, kokos, pomorandže, suncokretovo ulje, lešnik, mak, seme bundeve.





Izvor: Alo.rs
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar