loading...

Bol u kolenu, (artroza) i kako ga izlečiti na prirodan način

Bol u kolenima može da Vam pokazuje da je hrskavica počela polako ali sigurno da se troši, što se još zove i artroza, ali može i da bude nešto sasvim drugo – jednostavno ste preopteretili koleno, ili ako se bavite sportom možda ste ga uganuli ili loše stali na njega.

Simptomi i uzroci bolova u kolenu

Koleno je kod ljudi možda i najveći zglob i na njemu je jedno od najvećih opterećenja, jer može da se kaže da „nosi“ čitavo telo čoveka. Kada nekoga boli koleno – znamo da je to jedan zaista neprijatan bol koji nas onemogućava u svakodnevnom životu ali i mnogo iritira. Bol u kolenu se češće javlja kod mlađih muškaraca koji se bave sportom, ali se i često javlja kod žena zbog ženske muskulature, tj. jer je žensko telo fizički slabije „opremljeno“ mišićima.

Nešto što može da se opiše kao glavni uzrok ovog iritirajućeg bola je konstantno i dugotrajno sedenje ili čak i stajanje – a to dovodi do ogromnom pritiska na čašicu kolena i opterećuje ga i više nego što je to normalno. Ostali uzroci ovog bola su i česte sportske povrede, onda nedostatak kalcijuma, ali i niska gustina kostiju – što je isto značajno za ljudski organizam. Bol u nogama i posebno kolenu može da znači da imamo problema i sa krvotokom, jer ne prođe krv kako i gde bi trebala, pa se na jednom mestu noge zadrži i tada osećamo veoma neprijatan bol. Višak kilograma je isto jedan od znakova da možemo da imamo bol u kolenima, tada je pritisak tamo još jači i jednostavno mora kad – tad da se pojavi bol. Jedan veoma čest uzrok bola u kolenu je i upala tečnosti u kolenu, odnosno – burzitis. Ali i preterani fizički napor isto tako često dovodi do ovog bola.

Loše držanje tela kao i ravni tabani isto mogu da prouzrokuju bolove u kolenu. Čak i žene koje često nose cipele sa visokim potpeticama često pate od bolova u kolenu jer je to ipak neprirodan položaj za noge, ali i čitavo telo.


Lečenje bolova u kolenu prirodnim putem

Kao i kod mnogih bolesti, ali i za sprečavanje istih – tako se i kod bolova u kolenu preporučuje česta fizička aktivnost. Jednostavno morate da prihvatite činjenicu da ako dosta vremena provodite sedeći, tj. pred pisaćim ili radnim stolom – trčanje / džogiranje moraju da postanu deo Vaše rutine. Naterajte sami sebe da bar neki vid fizičke aktivnosti ubacite u svoj dan. Na taj način ćete zaštititi hrskavicu kolena, ali ćete uspeti i da ublažite bol koja se javila ranije. Za ublažavanje bolova u kolenu je preporučena i vožnja bicikla. Trudite se da ne vozite preterano brzo i da koristite ravnomerne pokrete.

Ojačajte svoje mišiće u nogama: poseban akcenat stavite na mišiće prednje butine, a one će zaštititi čašicu kolena i tako će Vas lišiti bolova koji se tamo mogu javiti. Posebno žene treba da rade ove vežbe jer smo već i gore spoemnuli – one imaju slabije mišiće od muškaraca pa češće imaju bolove u petama nego jači pol.

Nemojte uvek da preopterećujete svoja kolena: što je češće moguće hodajte bosi. Izbegavajte cipele sa visokim potpeticama a kada ste napolju trudite se da nosite obuću sa ravnim i mekanim đonom. Kada sedite nemojte uvek da Vam budu noge savijene u kolenima. Ako baš morate tako da sedite – na svakih nekoliko minuta ustanite i napravite koji korak. Na taj način će hrskavica kolena dobiti dovoljno hranljivih materija i neće se javiti bol u kolenu.

Hladne obloge: ukoliko osetite da Vam je koleno vruće i otečeno – koristite ovaj vid obloga. Napravite oblogu od hladnog kiselog mleka, a ono će izvući negativne supstance koje stvaraju toplotu i koje su izazvale upalu. U kiselo mleko možete da ubacite i maslinovo ulje, koje takođe dobro utiče na bol u kolenu. Ovu smesu ostavite na svom kolenom nekih 20 minuta. Postupak ove hladne obloge može da se ponavlja nekoliko puta na dan. U hladne obloge spadaju i obloge od kupusa, koje su takođe dobre kod upala i otoka.

Tople obloge: 1 do 2 kašike koprive prelijte sa 150 ml vode i ostavite u nekoj posudi da bude poklopljeno 10 do 15 minuta. Posle toga procedite i stavite obloge nekoliko puta na dan, preporučuje se 2 do 3 puta u toku 24 sata.

Gorka so: takođe se koristi zbog uklanjanja bolova u kolenu. Napunite neku veću posudu sa vodom i ubacite u nju 4 kašike gorke soli. U tu posudu potopite svoje noge i ostavite ih 15 do 20 minuta. Ovaj čudesan lek će poboljšati cirkulaciju u Vašim nogama i ublažiće bolove u kolenima.

Ulje za masažu: pomešajte 3 kašike susamovog ulja i 3 kapi ulja karanfilića. Ovo ulje nanesite blagim pokretima na Vaše koleno, tj. umasirajte ovo ulje u njega. Za ovaj recept se mogu koristiti još i kamilica, maslinovo ulje i lavanda.

Želatin: u četvrtinu veoma hladne čaše vode stavite 2 kašičice jestivog želatina. To promešajte i ostavite da odstoji u sobnoj temperaturi tokom noći. Ovaj želatin treba da se pije svaog jutra pola sata pre doručka i na taj način ćete ublažiti bolove u nogama, a posebno u kolenima.

Mešavina soli, vode i joda: 1 kašiku soli stavite u 1 čašu vode i u to dodajte 2 kapi joda. Izmešajte, natopite u neki peškir i uz pomoć gaze stavite na bolno mesto kod kolena. Može da se drži na bolnom mestu čak i 30 minuta, neće škoditi ako budete i duže držali. Ovu oblogu stavljajte na koleno svako veče pre spavanja. Ubrzo ćete videti pozitivne rezultate.

Bol u kolenima zaista može da bude nezgodan za svaku osobu. Ne mora kod svake osobe da znači da je obavezna lekarska intervencija, tj. operacija. Naravno, to ne isključuje i takve slučajeve, ali za to se tek onda opredelite kada ste pokušali i izveli i gore navedene načine prirodnim lečenjem. Uvek lekove tražite prvenstveno u prirodi, pa tek onda kod lekara. Ipak je priroda naš najbolji prijatelj i ona nas ne želi izneveriti, a još nam ni novac ne uzima kako bi nam pomagala.



izvor : http://cajeviza.com
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar