loading...

Dugi kolač sa kremom od bijele čokolade

Lagani čokoladni biskvit sa kremom od bijele čokolade.


Sastojci 4 osobe

    Biskvit:
    300 gr šećera
    170 gr Pšenično glatko brašno Podravka
    80 gr Kakao u prahu Dolcela
    1/2 vrećice praška za pecivo Dolcela
    prstohvat Sode bikarbone Dolcela
    prstohvat soli
    2 xxl jaja
    180 ml mlijeka
    6 kašika biljnog ulja
    180 ml vruće vode
    1 kašika vanila ekstrakta

    Krema:
    3 jaja
    150 gr šećera
    100 gr bijele čokolade za kuhanje
    200 gr putera ili margarina
    100 gr šećera u prahu

    Ganache krema:
    200 ml vrhnja za šlag
    100 gr čokolade za kuhanje


Priprema

    Priprema biskvita:
    1.

    U dublju posudu pomiješati šećer, brašno, kakao, so, prašak za pecivo i sodu bikarbonu.
    2.

    U drugu posudu umiješati jaja, mlijeko, ulje i ekstrakt od vanilije. Smjesu od jaja lagano dodavati u suhe sastojke dok se sve ne sjedini. Na kraju dodati vruću vodu, lagano umiješati i smjesu usuti u pripremljeni veći pleh za pečenje. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 stepeni oko 20-25 minuta. Ohladiti u potpunosti.

    Priprema kreme:
    1.

    U posudu dobro izmješati jaja zajedno sa šećerom i staviti na paru. Mješati dok se  krema ne zgusne. Dodati čokoladu u smjesu i mješati povremeno dok se čokolada ne istopi. Skloniti sa pare i ostaviti da se krema ohladi.
    2.

    Kad se krema dovoljno ohladila, umiješati pjenasto puter sa prah šećerom i u tu smjesu postepeno dodati kremu od jaja.
    3.

    Biskvit prerezati na tri jednaka dijela i filovati sa kremom. Preliti kolač sa ganache kremom koju napravimo od vrhnja i čokolade.

Posluživanje

Ukrasiti po želji.
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar