NAJBOLJE OBLATNE KOJE ĆETE PROBATI: BELA LAĐA

Bela lađa
Otkud ovaj naziv, ne znam :) dok sam živjela i radila u Beogradu, koleginica sa
posla donijela nam je svoje slavske kolače, među njima je bio i ovaj, koji nas
je oduševio, nas nekoliko je tražilo recept. Recept sam dobila pod nazivom
“bela lađa” i tako stoji u mojoj bilježnici…

Sastojci
Kora: (ovako x2)
5 bjelanjaka
150 gr šećera
150 gr sjeckanih oraha
1 list oblatne
Fil:
10 žutanjaka
200 gr šećera
250 gr margarina
2 vanil šećera
malo sjeckanih oraha za posipati po
vrhu




Priprema
1. Prvo orahe kratko ispeći u rerni, u tepsiji obloženom alu folijom, samo da se posuše,
ohladiti i isjeckati ili samljeti na krupnije. Umutiti bjelanjke u čvrst snijeg, postepeno
dodavati šećer, i na kraju lagano umješati orahe varjačom.
2. Premazati list oblatne sa šupljikave strane.
3. Peći 20 – 25 min na 150 C.
4. Ovo ponoviti dva puta, ispeći dvije kore.
5. Umutiti žutanjke. šećer i vanil šećer. Skuhati fil na pari, kada se ohladi sjediniti sa
umućenim margarinom.
6. Filovati, kora-fil-kora-fil, posuti sjeckanim orasima i malo utapkati rukom.




www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar