loading...

Japanska jabuka – kaki jabuka, lekovita svojstva

Japanska jabuka ili kaki jabuka ( lat. Diospyros kaki ) je voće koje potiče sa tla istočne Azije, i kod nas se takođe koristi kao lekovita voćka. Po izgledu je vrlo slična paradajzu, a po ukusu podseća na kajsiju. Bogatstvo vitamina, minerala, antioksidanasa, biljnih vlakana, visok nivo ugljenih hidrata i malo masti čine japansku jabuku vrednu pomena ne samo za primenu u ishrani već i kao prirodni lek.

Osobine japanske jabuke

Japanska jabuka se još naziva i persimon, kakijevac, kineska jabuka, voće bogova, orijentalna jabuka. Njeno poreklo je orijentalno, sa područja Kine i Japana, gde se nekada kaki jabuka uzgajala kao samonikla vrsta, dok danas se ona gaji i plantažno i prodaje se u vidu sadnica. Raširila se i na druge kontinente, pa se može naći i u mediteranskom podneblju.

Kaki jabuka ili persimon, voli područja sa toplijom klimom, blagim zimama i ne previše vlažno zemljište. Za branje stiže u periodu jesen – zima.

Postoje nekoliko različitih vrsta kaki jabuke, koje se razlikuju po obliku, boji i hranljivoj vrednosti. Oblik kaki jabuke može biti srcast, oblika paradajza ili bundeve. Plod može biti težine i do 500g. Boja ploda varira od narandžaste, sa nijansom žute, do tamnije narandžaste i crvene boje. Ceo plod je jestiv, osim čašice i semenki. Unutrašnji jestivi deo “ meso“ japanske jabuke je sočan, ukoliko je dobro zreo nema puno vode i ima sladak ukus, koji podseća na kajsiju. Može se rezati na kriške i tako jesti. Pored svežeg oblika, postoji i sušeni oblik japanske jabuke, koji podseća na sušenu kajsiju.

Uzgajaju se dve vrste kaki jabuke – jedna sa više tanina, koja mora da sazri do kraja, da bi se dobila jestiva želatinozna meka unutrašnja masa i druga vrsta japapanske jabuke, koja ima manje tanina u sebi i njen plod podseća na jabuku ( sočan, tvrd ).
Biohemijski sastav japanske jabuke

Slatka, mesnata unutrašnjost kaki jabuke, sadrži dosta vitamina, minerala, antioksidanasa neophodnih za normalno funkcionisanje organizma. Korišćenje kaki jabuke u ishrani, pružiće osećaj pravog i punog ukusa jedne voćke, ali će organizam potkrepiti sa nutritijentima koji su mu neophodni.

    Ugljeni hidrati – plod japanske jabuke je delimično kaloričan. Sadrži puno šećera u sebi, oko 10,8% zbog čega se ne preporučuje kao voćka u ishrani dijabetičara I osba na dijeti. Ima visok glikemijski indeks, i utiče na brzo oslobađanje glukoze u krvotok.

    Masti – kaki jabuka sadrži malo masti, oko 0.19 mg/100g. Zbog niskog sadržaja masti, kaki jabuka je preporučljiva u dijetama, i kod osoba koje imaju problema sa metabolizmom masti.
    Vlakna – meso japanske jabuke je dobar izvor biljnih vlakana. U 100g voća nalazi se 3,6g vlakana, što je oko 10% ukupne dnevne količine za vlaknima.

    Antioksidansi – japanska jabuka je bogata u flavonoidima, naročito u kvercetinu. Druga grupa antioksidanata prisutnih u kaki jabuci su katehini, od kojih je najznačajnija betulinska kiselina. Uloga katehina je antinflamatorna, anti – bakterijska, anti – hemoragična. Betulinska kiselina je veoma važno anti tumorsko jedinjenje iz kaki jabuke.

    Vitamini – najviše je zastupljen vitamin C, koji ima ulogu antioksidansa, imunostimulatora i borca protiv bakterijskih i virusnih infekcija.

Prisutan je i vitamin A, naročito kao provitamin beta – karoten. Tu su prisutna i jedinjenja kao što su likopen, lutein, zeaksantin i kriptoksantin, kao antioksidansi i zaštitnici funkcije vida.

Od vitamina B kompleksa, u japanskoj jabuci su pronađeni folna kiselina, vitamin B6, vitamin B2 i drugi.

    Minerali – od minerala najviše su zastupljen mangan sa 17% , kalcijum sa 6mg, kalijum, slede bakar i fosfor.

Lekovita svojstva i prirodno lečenje sa japanskom ( kaki ) jabukom

    Anti – hemoragijska svojstva – od davnina se koristila u kontroli obilnog krvarenja i zaustavljanju krvarenja.
    Smanjenje telesni težine – persimon je idealna voćka za osobe koje su na dijeti ili održavaju idealnu telesnu težinu. Zbog niskog sadržaja masti i bogatstva vlakana, japanska jabuka pomaže mršavljenju, ubrzavajući metabolizam, pročišćavajući crevni trakt i smanjujući želju za unosom hrane.
    Laksativ – japanska jabuka zbog visokog sadržaja biljnih vlakana je dobar prirodni lakasativ. Pomaže u regulaciji stolice, otklanja opstipaciju, deluje na lučenje enzima za varenje i pogodna je za ljude sa osetljivom jetrom.

    Antihipertenziv – prisustvo kalijuma i nizak nivo natrijuma u japanskoj jabuci utiču na regulaciju krvnog pritiska. Zbog toga se koristi kod ljudi koji imaju povišen krvni pritisak. Zbog snižavanja krvnog pritiska, osobe sa niskim pritiskom, ne bi trebale da uzimaju veće količine ovog voća. Da sprečite pojavu infarkta usled povišenog krvnog pritiska napravite sledeći sok od kaki jabuke: očistiti jedan plod i staviti u blender. Izmiksan sok od japanske jabuke, pomešajte sa čašom mleka i piti 3 puta dnevno, 3 puta nedeljno.


    Jača imunitet – zahvaljujući velikoj količini vitamina C, antioksidanasa i minerala, japanska jabuka je idealna kod stanja sa smanjenim imunitetom – prehlade, grip, respiratorne infekcije.
    Utiče na vid – japanska jabuka sadrži vitamin A i beta karoten, veoma važne materije u očuvanju vida. Pored toga što utiče na stanje vida, japanska jabuka se koristi u slučaju preveniranja katarakte i makularne degeneracije mrežnjače.

    Diuretik – persimon ima odlično diuretičko svojstvo, zbog toga što sadrži kalijum i kalcijum. Takođe veća količina vode u kaki jabuci, čisti organizam od toksina i pojačava izlučivanje mokraće. Prednost kaki jabuke u odnosu na sintetske diuretike je taj, što ova jabuka kao prirodni diuretik ne izaziva gubitak kalijuma.

    Prevenira starenje i stvaranje bora – bogatstvo antioksidanasa, materija koje uništavaju slobodne radikale, svrstava japansku jabuku među anti -age prirodne tretmane protiv starenja. Usporava starenje, ublažava već postojeći izgled bora i održava kožu hidriranom i zategnutom. Ukoliko spremate masku za lice sa žumancetom i limunovim sokom, obavezno ispasirajte i jedan plod kaki jabuke u to.

    Deluje na štucanje – u Japanu se japanska jabuka koristi u tretmanu protiv štucanja.

    Antikancerogeno delovanje – prisustvo antioksidanasa, flavonoida i drugih hranljivih materija doprinosi i održavanju dobrog imunog sistema što predstavlja dobru podlogu da ne dođe do pojave tumora.

Neželjena svojstva japanske jabuke

Zbog velike količine tanina, može doći do slabije apsorpcije drugih hranljvih materija iz hrane i njihove deficijencije. Naročito je tanin prisutan u nezrelim plodovima, zbog toga koristite samo mekane i zrele plodove japanske jabuke.

Kaki jabuku ne treba uzimati na prazan stomak jer može dovesti do dijareje.

Konzumacija kod dijabetičara treba biti kontrolisana zbog visokog sadržaja šećera u plodu japanske jabuke. Ne treba koristiti ni sušeni plod japanske jabuke, jer sadrži još više šećera nego svež plod.
Saveti kako koristiti japansku jabuku

Japansku jabuku ne treba konzumirati sa kožom. U koži se nalaze tanini, zbog toga se preporučuje da se koža oljušti i odstrani, a da se konzumira samo meko, sočno i zrelo meso.

Kako se jede japanska jabuka ? Plodovi japanske jabuke se mogu jesti sveži, sušeni ili kuvani.

Sirovo voće se može jesti kao jabuka, izrezan na kriške. Ukus je sladak i lep, podseća na ukus kajsije. Suvo voće se može koristiti u pravljenju poslastica, pudinga ili se meša sa muslijem za doručak.

Pri odabiru voća, treba izabrati plodove sa svetlo žutom do narandžastom bojom, bez spoljnih promena ili sa naboranom korom. Dovoljno je blago pritisnuti plod japanske jabuke, da bi se odredila zrelost. Potpuno zreli plodovi su mekani, i unutrašnjost je slatka.

Zreli, tvrdi plodovi se mogu ostaviti na sobnoj temperaturi da dozre i postanu meki. Da bi se sačuvali kao tvrdi, ili da bi im se produžio rok trajanja, plodove japanske jabuke, stavite u frižider, gde se mogu čuvati nekoliko meseci.


Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar