loading...

RECEPTI ZA ČIŠĆENJE JETRE ZA NEKOLIKO DANA

Živimo u svetu u kome se život odvija sve brže. Loša ishrana, zagađena voda i vazduh te stresne situacije koje nam se dešavaju gotovo svakog dana negativno utiču na naše telo. Vremenom dolazi do slabljenja našeg organizma koji postaje podložan raznim bolestima koje znaju da budu uporne i dugotrajne. Poslednjih godina akutelna je tema o detoksikaciji organizma, pre svega detoksikaciji jetre koja je glavni „filter“ za pročišćavanje krvi.

Jetra ima nekoliko bitnih uloga za pravilno funkcionisanje organizma: proizvodnja žuči i njeno dopremanje preko cvečica do glavnog žučnog kanala, oslobađanje krvi od opasnih supstanci, skladište gvožđa i vitamina, uloga kod regulisanja hormona i insulina, eliminiše stara crvena krvna zrnca. Usled nezdravog načina života sve češći su problemi koji se javljaju sa stvaranjem kamena u žuči. Poseban problem predstvalja što se mali kamenčići ne mogu videti rendgenom, a ako se na vreme ne eliminišu mogu dovesti do ozbiljnih zapaljenja. Kako kamenje postaje sve veće, jetra gubi postepeno svoje odbrambenu funkciju, proizvodi sve manje žuči što dovodi i do rasta holesterola.

Alkohol i kofein su glavni uzročnici taloženja toksina u jetri. Potreno je redukovati njihovo konzumiranje i zameniti ih svežim sokovima, vodom ili čajevima i limundom. Promena životnih navika koje uključuju eliminaciju stesa i svakodnevno vežbanje od esencijalnog su značaja za eliminisanje štetnih materija iz organizma.


Recepti za čišćenje jetre i ishrana

U narodnoj medicini poznato je nekoliko recepata za čišćenje jetre. Najpoznatiji je recept za konzumiranje svakog jutra mešavinu limuna i maslinovog ulja na prazan stomak. Potrebno je popiti po jednu kašiku ulja i soka od limuna a nakon toga slobodno doručkovati. Ovaj recept se može primenjivati celog života, a efekti su pimetni već posle mesec dana kada se gube tamni podočnjaci, koža postaje svežija i zategnutija a rešava se i problem zatvora i varenja.

Popularna je i trodnevna detoksikacija jetre koja prvo uključuje pripremu jetre kroz jednonedeljnu vegeterijansku ishranu. Posle ove jednonedeljne dijete prva dana dana se samo konzumira sveže napravljen sok od jabuke. Trećeg dana do 18 časova se pije sok od jabuke kad se poćinje sa pripremom jetre. U ležećem položaju na strani jetre je potrebno prisloniti topao termofor a zatim na svakih 25 minuta piti po 3 kašike maslinovog ulja i limuna odjednom (po oko 200 ml ulja i soka od limuna za jedan tretman). Nakon ovog tretmana doći če če do izbacivanja toksina i kamenčića.
Popularni „smutiji“ su odlični za čiščenje tela od toksina. Evo nekoliko recepata fantastičnih ukusa:

    Šargarepa detoks: u blenderu izmikasati jednu repu, jednu šargarepu, jedan oljušten limun i šaku peršuna.
    Zeleni detoks: izmiksati u blenderu pola krastavca, jednu oljuštenu limetu, pola oljušten og limuna i šolju blitve.
    Narandža detoks: u blenderu izmiksati dve oljuštene narandže, pola rebra celera, jedan oljušteni limun, pola šolje peršuna.
    Jabuka detoks: izmiksati dve jabuke, dve šargarepe i polovinu cvekle.

Za detoksikaciju jetre valjalo bi u ishranu ubaciti neke od sledećih biljaka i prozvoda:

    Šargarepa i repa: bogate su proteinima koje pomažu u detoksikaciji kao i biljnim flavonoido i beta karotenom.
    Paradajz: bogat glutationom koji je odličan detoksikant kao i likopenom koji štiti od raka kože, dojke i pluća.
    Grejpfrut: još jedan izvor glutationa ali i i vitamina C i antioksidansa.
    Spanać: takođe sadrži velike količine glutationa koji čisti toksine iz jetre.
    Limun: bogat vitaminima stimuliše jetru i pomaže sitezu toksičnih materija u supstance koje mogu da apsorbuju vodu.
    Kupus : izvor glukozinolata koji je takođe dobar za detoksikaciju
    Orasi: oni su dobar izvor glutation, omega 3 masnim kiselinama ali i argininiom koji pomaže normalnom čiščenju jetre, pres sevga kod eliminacije amonijaka.
    Avokado: super hrana koja pomaže teču da proizvede glutation.
    Beli luk: bogat sumporom, alicinom i selenom prirodno čisti jetru.
    Jabuke: sa pektinom i drugim sastojcima od suštinskog su značaja za oslobađanje od toksina iz digestivnog trakta.
    Lisnato zeleno povrće: zeleno pobrće je izuzezno bogato hlorofilom koji apsorbuje toksine, povećava proizvodnju žuči, i neutrališe teške metale i pesticide.
    Zeleni čaj: o njemu kao detoksikatoru nije potrebno previše govoriti jer je široko poznato da katehini , koje sadrži, efikasno čiste telo o štetnih materija.
    Hladno ceđena ulja: poput maslinovog, lanenog velika su podrška radu jetre.
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar