Sastojci 16 osoba
PODLOGA
350 g plazma keksa
1džezva kuhane kahve
FIL
5 jaja
250 g šećera u prahu
200 g čokolade za kuhanje
200 g lješnjaka
250 g maslaca
I JOŠ
200 ml slatke pavlake
Priprema
1.
Prvo ispržiti lješnjake. Staviti lješnjake u tavu i peći na ringli sve dok ne dobiju zlatastu boju. Obavezno ih stalno miješati. Pečene lješnjake istresti na kuhinjski papir i protrljati među rukama da se skinu ljuspice.
2.
Pečene i oguljene lješnjake samljeti.
3.
Odvojiti bjelanjka od žumanjaka. Umutiti žumanjke sa štaub šećerom. Žumanjke kuhati par min. na pari.
4.
Otopiti čokoladu u mikrovalnoj i dodati u žumanjke.
5.
Posebno umutiti maslac.
6.
Sjediniti žumanjke i cokoladu sa maslacem. Mutiti mikserom.
7.
Dodati u smjesu i mljevene lješnjake. Miješati ručno špahtlom.
8.
Posebno umutiti bjelanjke i pomiješati sa filom. Miješati ručno.
Ostaviti fil u frižider dok se ne pripremi podloga u kalupu.
9.
Skuhati kahvu. Skuhanu kahvu izliti u duboki tanjir.
10.
Plazma keks poloviti, umakati svaki komad u kahvu i prvo redati komade po rubu zatim na dno, Ja sam kalup obložila Al folijom zbog lakšeg vađenja. Kalup je promjera fi26
11.
Izliti fil preko poredanog plazma keksa u kalup i poravnati. Poredati namočen plazma keks i sa gornje strane.
Ostaviti tortu u frižider ili zamrzivač da se ohladi. (Torta se inače zamrzava, ali pošto kod mene nije bilo mjesta u zamrzivaču zbog povrća iz vrta, "stegla" se nakon 3h i u frižideru, savršeno, kao da je zamrznuta:) )
12.
Kada se torta ohladila, izvaditi je iz kalupa i prevrnuti na tacnu.
13.
Ukrasiti okolo umućenom slatkom pavlakom.
14.
Dobar tek !!! :)
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:
loading...
Nema komentara:
Objavi komentar