loading...

Lagana ledena torta, ljesnjak ukusa, mmm !

 Sastojci 16 osoba

    PODLOGA
    350 g plazma keksa
    1džezva kuhane kahve
    FIL
    5 jaja
    250 g šećera u prahu
    200 g čokolade za kuhanje
    200 g lješnjaka
    250 g maslaca
    I JOŠ
    200 ml slatke pavlake


Priprema

    1.

    Prvo ispržiti lješnjake. Staviti lješnjake u tavu i peći na ringli sve dok ne dobiju zlatastu boju. Obavezno ih stalno miješati. Pečene lješnjake istresti na kuhinjski papir i protrljati među rukama da se skinu ljuspice.
    2.

    Pečene i oguljene lješnjake samljeti.
    3.

    Odvojiti bjelanjka od žumanjaka. Umutiti žumanjke sa štaub šećerom. Žumanjke kuhati par min. na pari.
    4.

    Otopiti čokoladu u mikrovalnoj i dodati u žumanjke.
    5.

    Posebno umutiti maslac.
    6.

    Sjediniti žumanjke i cokoladu sa maslacem. Mutiti mikserom.
    7.

    Dodati u smjesu i mljevene lješnjake. Miješati ručno špahtlom.
    8.

    Posebno umutiti bjelanjke i pomiješati sa filom. Miješati ručno.

    Ostaviti fil u frižider dok se ne pripremi podloga u kalupu.
    9.

    Skuhati kahvu. Skuhanu kahvu izliti u duboki tanjir.
    10.

    Plazma keks poloviti, umakati svaki komad u kahvu i prvo redati komade po rubu zatim na dno, Ja sam kalup obložila Al folijom zbog lakšeg vađenja. Kalup je promjera fi26


    11.

    Izliti fil preko poredanog plazma keksa u kalup i poravnati. Poredati namočen plazma keks i sa gornje strane.

    Ostaviti tortu u frižider ili zamrzivač da se ohladi. (Torta se inače zamrzava, ali pošto kod mene nije bilo mjesta u zamrzivaču zbog povrća iz vrta, "stegla" se nakon 3h i u frižideru, savršeno, kao da je zamrznuta:) )
    12.

    Kada se torta ohladila, izvaditi je iz kalupa i prevrnuti na tacnu.
    13.

    Ukrasiti okolo umućenom slatkom pavlakom.
    14.

    Dobar tek !!! :)

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar