loading...

Ovo je TAJNA da SPAVATE bolje, SAGORITE masti i budete svježi i puni ENERGIJE svaki dan!

Jeste li se ikada zapitali zašto je med tako dobar za vas?

Pčele prave med od nektara, pomoću cijevi u obliku jezika izdvojaju nektar i čuvaju ga u stomaku. Nektar se miješa sa enzimima. Pčele prave saće sa svojim krilima sve dok dodatna voda ne ispari. Saće se potom zapečati supstancom koja se stvrdnjava u ono što znamo kao pčelinji vosak.

Med sadrži 80 posto prirodnog šećera i 18 posto vode. Preostalih 2 posto su vitamini i minerali, kao i polen i proteini. S toga, jedna kašika meda uveče, će uveliko pomoći vašem organizmu.

Evo zašto je med čudesan!

Od davnina poznat kao lijek, nezaobilazan dodatak toplim napicima, aktivni učesnik zdrave ishrane, najbolji prijatelj naše kože i kose – njegovo veličanstvo, med.

Svakodnevne obaveze iziskuju da u jednom trenutku osjetimo pad energije, posegnemo za šoljom kafe ili kaloričnim slatkišima, dok nam se zlatni energetski rudnik nalazi na dohvat ruke. Kašika meda u čaju, u čaši mlake vode ili na parčetu hljeba probudiće vas na zdrav način!

Liječi zapaljenje grla

Sa ovim savjetom su nas oplemenile naše majke i bake, ali ga većina ne praktikuje. Sledeći put prije kupovine skupih tableta za grlo, imajte u vidu da kašika meda i kašika limuna pomiješane čine savršeni spoj koji gotovo trenutno otklanja neprijatnost i bol u grlu.

Jača imunitet i smanjuje alergije

Med je snažan antioksidant koji će ojačati imuni sistem, naročito ako se konzumira u kombinaciji s limunom. Ima nevjerovatnu sposobnost neutralisanja bakterija. Med iz podneblja u kom živite može pomoći vašem organizmu da se navikne na polen i tako smanji alergiju!

Poboljšava kvalitet sna

Ukoliko u čašu toplog mlijeka umiješate kašičicu meda i popijete napitak prije spavanja, garantujemo vam da ćete spavati kao beba!

Neutrališe neprijatan zadah

Neprijatnost koju doživljavate i pored oralne higijene ćete umanjiti ili izbjeći ukoliko pojedete slatki obrok koji se sastoji od parčeta hljeba premazanog medom i posutog cimetom. I ukusno, i korisno!

Poboljštava varenje i utiče na mršavljenje

Med i mlaka voda su i u ovom slučaju dobitna kombinacija. Dobra probava je osnova mršavljenja i detoksikacije, a ukoliko medu i mlakoj vodi dodamo i malo limuna, cijeli proces stavljamo u petu brzinu, a osjećaj nadutosti postaje daleka prošlost.

Savjet: Prokuvajte 200 ml vode, a u šolju stavite 1/2 kašičice cimeta u prahu i zalijte prokuvanom vodom, te poklopite na pola sata. Kada se voda sa cimetom malo prohladi dodajte 1 kašičicu meda. Popijte pola šolje pred spavanje, drugu polovinu poklopite i ostavite u frižideru. Ujutru, na prazan stomak, popijte drugu polovinu hladnog napitka. Bićete oduševljeni razultatima!

Najbolji prijatelj naše kože

Ukoliko imate tvrdoglavu ogrebotinu koja neće da zaraste, med i njegova antibakterijska svojstva će definitvno ubrzati proces. Hidratacija je magična riječ koja karakteriše med i on ima moć da oporavi epiderm čak i najsuvlje kože ukoliko se redovno nanosi. Sa druge strane, dubinski će očistiti i masnu kožu, s obzirom na intentzitet njegove borbe protiv mikroba. Oštra zima i vjetar često oštete nježnu kožu usana, a med će ih oporaviti brže od bilo kog balzama – samo, nemojte odmah da ga pojedete!

Savjet: Napravite sami piling od meda i smeđeg šećera – dubinski će očistiti vašu kožu, odstraniti izumrle ćelije, a pritom neće isušiti kožu poput kupovnih preparata.
Med nas liječi kompletno, te kosa ne bi trebala da bude izuzetak. Postoji veliki broj recepata za maske koje pravimo u kućnoj radinosti a imaju više efekta od kupovnih maski. Savjet:

    u zavisnosti od dužine kose, potrebnu količinu meda umasirajte na istu, umotajte u topao peškir i isperite nakon pola sata
    sastojak koji je odličan partner medu je kvasac; kašika meda i kašičica kvasca bi bio promjer za kraću kosu, pa sami prilagodite količinu. Dobro umiješajte sastojke, nanesite na kosu i uvijte u topao peškir, nakon jednog sata isperite.

Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar