Lisnati pužići - kao pamuk mekani.

 Sastojci

    za tijesto
    450 g Glatkog brašna Podravka
    1,5 dl mlijeka
    1 dl kisele vode
    1/2 dl ulja
    1 kašika šećera
    15 g suvog kvasca Dolcela
    1 kom jaje
    1 kašičica soli

    za premazati tijesto
    125 g putera/maslaca

    za premazati pužiće
    1 kom žumance
    po potrebi susam, lan





Priprema

    1.

    Za tijesto kvasac i šećer preliti sa mlakom mlijekom i ostaviti da naraste. Umutiti jaje, dodati so i ulje pa još umutiti, dodati nadošli kvasac i ostatak mlakog mlijeka i kiselu vodu pa izmiješati. Dodavati brašno i zamijesiti glatko mekše tijesto. Tijesto pokriti krpom i ostaviti da naraste duplo.
    Naraslo tijesto podijeliti na 16 loptica, može i više za manje pužiće samo treba da ih je paran broj.
    Svaku lopricu istanjiti oklagijom i premazati otopljenim i malo prihlađenim puterom, saviti u rolatić i stavljati jednu do druge na tacnu. Ostaviti oko 30 minuta u frižider.
    2.
    Uzimati po dva rolatića, svaki izvaljati oko 30-35 cm dužine
    3.
    pa ih isplesti prebacujući jedan preko drugog
    4.
    i saviti pužić
    5.
    tako raditi sa svim rolatićima
    6.
    gotove rolatiće stavljati u pleh obložen papirom za pečenje



    7.
    premazati umućenim žumancetom
    8.
    posuti susamom i lanom
    9.
    peći na 220 C da fino porumene

Preuzeto sa: www.coolinarika.com

PODIJELITE SA PRIJATELJIMA:

Nema komentara:

Objavi komentar