Štapići su fini prhki, a recept je iz mamine sveske...ona ih pravi ceo život a evo ih sada i u mom izvođenju prvi put.

 Sastojci

    2 žumanca
    1,5-2 kašičice soli
    1 čaša (180 g) kisele pavlake
    250 g omekšalog margarina
    500 g oštrog brašna
    1 prašak za pecivo

    Još:
    1 jaje za premazivanje
    susam za posipanje




 Priprema

    1.

    Izvadite margarin iz frižidera da omekša, skoro do sobne temperature. Pomešajte brašno i prašak za pecivo.
    2.

    U veću plastičnu posudu ubacite dva žumanca (belanca iskoristite za nešto drugo…možete ih sačuvati recimo za macaronse. :) ) Dodajte so po ukusu (ja sam dve kašičice) i kiselu pavlaku i sve dobro izmešajte kašikom. Sada naseckajte i omekšali margarin i sve dobro sjedinite kašikom.
    3.

    Na kraju dodajte i brašno pomešano sa praškom za pecivo i prvo dobro promešajte kašikom a onda umesite i rukom fino glatko testo.
    4.

    Pospite radnu površinu brašnom, pa razvijte testo oklagijom na nekih 1 cm debljine. Uzmite oštar nož ili onaj točkić za sečenje testa. Isecite štapiće željene veličine i poslažite ih u pleh obložen pek papirom. Trebaće vam jedan veliki pleh od rerne.
    5.

    Možete praviti i kao pogačice, potpuno je svejedno. Ali složićete se da je ovako brže i praktičnije jer nema onih ostataka testa koje treba opet premesiti i istanjiti oklagijom, kao kad pravite pogačice. :)



    6.

    Štapiće premažite umućenim jajetom, pospite susamom i pecite ih u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni, 20 minuta ili dok lepo ne porumene.
    7.

    Prijatno!

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:  

0 komentari:

Objavi komentar