loading...

Crostata sa smokvama, slastičarskom kremom i bademima - ukus koji mami, svaki naredni zalogaj!

 Sastojci

    Tijesto
    100 g integralnog brašna
    50 g bademovog brašna
    50 g glatkog brašna
    1 jaje
    80 g maslaca
    50 g šećera u prahu
    limunova korica


    Krema
    300 ml mlijeka
    2 žumanjka
    30 g škrobnog brašna
    40 g šećera u prahu
    1/2 mahune vanilije

    I još
    2-3 žlice marmelade od smokava za premaz
    5-6 svježih smokava
    listići badema

 Priprema

    1.

    Maslac dobro izmrviti s brašnom, dodati šećer, jaje i limunovu koricu te brzo zamijesiti prhko tijesto.
    2.

    Zamotati u prozirnu foliju i ostaviti najmanje 1 sat u hladnjak.
    3.

    U međuvremenu pripremiti kremu.

    Mlijeko staviti u lonac, dodati sastrugane sjemenke vanilije i praznu mahunu, zagrijati na srednje jakoj vatri dok mlijeko ne zakuha.

    Izmiksati žumanjke, škrob i šećer sa malo mlijeka odvojenog od ukupne količine. Mlijeko uliti u kremu od jaja mješajući pjenjačom, a zatim tu smjesu vratiti u lonac i dalje miješajući dok opet ne zakuha.

    Skloniti s vatre, vruću kremu prebaciti u drugu posudu i prekriti prozirnom folijom tako da dodiruje površinu kreme. Ohladiti.
    4.

    Na malo pobrašnjenoj podlozi razvaljati tijesto i njime obložiti okrugli kalup za crostate, promjera 24 cm. Prstima dotjerati rubove.

    Tijesto izbosti vilicom i premazati marmeladom.
   
    5.

    Ohlađenu kremu preliti na tijesto, dekorirati sa narezanim smokvama i posuti listićima badema.

    Nisam imala listiće pa sam posula usitnjenim oguljenim bademima.


    6.

    Staviti tijesto u zagrijanu pećnicu na 170°C i peći otprilike 50 minuta.

    Dobro ohladiti prije serviranja.
    7.

    Crostatu sam pekla i u četvrtastom kalupu 20 x 30 cm.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar