loading...

Fino začinjeno hrskavo pecivo s nadevom od krompira i crnog luka, za malo drugačiji vikend-doručak ili večernje posluženje - Burek s krompirom!

 Sastojci 4 osobe

    10-15 listova svežih, tankih, kora, 50 ml ulja, otopljenog putera, ili kombinacije oba sastojka, 50 ml kisele ili obične vode
    Nadev: 50 ml ulja, 2 glavice crnog luka, 1 kašika mlevene paprike, 4 krompira srednje veličine (oko 600 g), 200 ml vode, 2 kašike iseckanog peršuna, 1 kaf. kaš. soli, 1/2 kaf. kaš. bibera, 1/2 kaf. kaš. suvog čaja od nane


    Finale: 1 žumance za premazivanje, susam za posipanje
    Ukoliko izostavimo puter i žumance imaćemo postan burek.

 Priprema

    1.

    Očistiti i sitno iseći crni luk. Oprati i sitno iseći peršun.


    Dok se luk bude dinstao oguliti krompir i izrendati ga "na krupno". Krompir će brzo potamneti, pa bi ga trebalo izrendati neposredno pre dodavanja u tiganj s lukom.

    U većem, dubokom, tiganju zagrejati ulje na tihoj vatri. Dodati iseckan luk i dinstati dok ne bude omekšao. Skloniti tiganj s vatre, dodati mlevenu papriku i promešati. Dodati izrendan krompir. Naliti 200 ml vode i promešati. Dinstati oko 7 minuta na tihoj vatri, uz stalno mešanje. Ukoliko je potrebno, dodati još malo vode.

    Isključiti ringlu, ali ostaviti tiganj s krompirom da još koji minut krčka. Dodati iseckan peršun, nanu, biber i so. Promešati i proveriti da li je nadev dovoljno začinjen. Ostaviti da se sasvim ohladi.

    Na pleh od šporeta postaviti hartiju. Uključiti rernu da se greje na 200°C. Pripremiti žumance za premazivanje. Nije potrebno dodavanje nekoliko kapi vode, zato što ćemo rolnice u plehu poprskati vodom.

    Pripremiti kore. Odvojiti po 5 kora za svaku rolnu. Od količine rasporedjenog fila zavisiće koliko ćemo imati rolni na kraju, dve ili tri. Dok budemo zavijali jednu rolnu, preostale kore pokriti da se ne bi sušile.


    Poredjati 5 kora jednu preko druge, a svaku namazati uljem koje je pomešano s vodom, da bi rolnice bile manje masne. Poslednju koru nije potrebno mazati zato što u nadevu već ima ulja.
    Rolna se umotava s duže strane, a i fil se rasporedjuje po dužoj strani, na 2/3 poslednje kore. Namazati uljem ivicu kore, da bi rolna ostala dobro zatvorena kad je budemo zamotali. Iseći je oštrim nožem na 6-8 komada, pa ih poredjati na pleh.

    Poprskati vodom rolnice u plehu. Svaku rolnicu premazati žumancetom i posuti susamom. Peći u zagrejanoj rerni oko 15 minuta, ili dok rolnice ne budu hrskave i rumene.
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar