loading...

Izrada gotovih kora za burek, slanih i slatkih pita i osnovne vrste

 Sastojci

    500 gr mekog brasna za pite (nije svako meko brasno dobro za pite)
    2 kasike ulja
    1 kasikica soli
    325 ml vode (ili po potrebi)
    1 jaje (opcija)
    1 kasika sirceta (opcija)


 Priprema

    1.

    Prostorija u kojoj pravimo pitu bi trebala radije biti topla nego hladna. Zadnjih godina tijesto pravim u stand mikseru umjesto rucno. Puno lakse i brze se umijesi, mada vjeste ruke umijese tijesto relativno brzo i rucno .Najvaznije je umijestiti glatko tijesto koje se ne lijepi za posudu, ali u isto vrijeme nije pretvrdo za razvlacenje.
    2.

    Tijesto podijeliti na 4 dijela, premazati uljem ili jos bolje puterom, pokriti najlonom ili najlonskom folijom i preko stoljnjakom na kojem cemo razvlaciti kore. Ostaviti da odmore bar pola sata, sto duze to je lakse razvuci kore.
    3.

    Tijesto valjati oklagijom do otprilike ove velicine, presipajuci obilno brasnom ili gustinom.
    4.

    Potom razvlaciti tijesto, ili kako bi se reklo u bosni, sukati jufku, stalno presipajuci da se ne bi lijepila. Kad dostignemo odredjenu velicinu kore, mozemo je poceti razvlaciti.
    5.

    Izvlace se krajevi da bi se istanjili dok se sredina istanji sama od sebe.
    6.

    Na kraju to bi bila zeljela tankoca razvucenih kora.
    7.

    Kore poprskati puterom, uljem ili nasnocom po izboru i premazivati zeljenim nadjevom.
    8.

    Kore motati u zeljeni oblik.
    9.

    Burek u zvrkove (frkove). Znaci pite mozemo savijati u zvrkove, kao veliki puz, mozemo ih polagati u tepsiju u slojevima, praviti na zapise ili trokutice, kao buredzike, itd itd...
    10.

    Motan kao puz u cijelu tepsiju, pecen ispod saca. Pite savijane u puz su uvijek popularne i jos kad su pecene ispod saca, uzitaj je potpun.
    11.

    Buredzici ili mantije kako se zovu u nekom krajevima je jos jedan nacin izrade pita ili bureka. Veoma je popularan u Sarajevu, ali ga nije bas svako izradjivao. Ja burek obicno razvijem na uckur i onda dodatno razvlacim tijesto kad ga  nafilujem.
    12.

    Zeljanica je karakteristicna po tome sto kao zelje mozete koristiti i spinac i blitvu i neko samoniklo zelje, dodajte jos nekoliko jaja, finog sira i milerama, uzitaj je potpun.
    13.

    Tikvenica ispod saca... Za pite je vazno da se dobro ispeku. Ipod saca je jako tesko fino ispeci pitu da ne izgori a da se ispece. Vatru dobro naloziti i zagrijati poklopac i mjesto gdje se pece. Potom staviti zar ispod tronozca i po poklopcu tek nekih pet sest minuta, razgrnuti zar i ostaviti da se dopece.
    14.

    Cora pita sa piletinom... neki dan saznah da se jos zove i srecke. Pravljan od cijelih komada piletine sa dosta luka i gljiva, a moze i praziluk ili riza umjesto gljiva.
    15.

    Ascikadunine sarmice od pecenih kora. Domace kore se peku na plati ili rostilju do rumene boje. Potom se umacu ili zaljevaju supom od piletine i pune se obicno piletinom ili sirom i kajmakom, mada moze i drugo punjenje po zelji.
    16.

    Krompirusa premazana kajmakom. Uvijek pravim od sjeckanog krompira, jer mi je puno ukusniji nego od ribanog krompira. Uz dodatak luka i bibera naravno...
    17.

    Maslenica od heljdinog brasna...U maslenice je fino dodati neko integralno brasno, obicno se dodaje 1/3 integralnog i ostalo bijelo brasno, mada sam ovu heljdinu radila u obrnutim razmjerima.
    18.

    Polagana sirnica...
    19.

    Sjecani sareni burek sa teletinom i krompirima... veoma popularna pita na Bascarsiji.
    20.

    Kao i mnoge druge slane a posebno i slatke pite i baklave koje se prave na potpuno isti nacin, osim sto se jufka manje soli ili se ne soli uopste


    21.

    Slane pite se peku na jacoj temperaturi, pa se smanje i tiste istiha dok se potpuno ne ispeku. Pite od domacih kora se peku duze od pita od gotovih kora jer je domaca kora vlazna i treba joj vremena da se isusi. Slatke pite se peku na veoma niskoj temperaturi kako bi zadrzale svijetlu koru, ali prethodno se kore ostave da se prosuse kako bi se brze ispekle.
    22.

    Sretno razvlacenje i jufkanje, i prijatno!

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar