loading...

Kremasti cheesecake sa ukusom kikirikija, oreo keksa i topingom od cokolade !

 Sastojci

    Podloga od keksa
    150 g Oreo keksa
    100 g przenog, slanog kikirikija
    30 g otopljenog maslaca

    Cheesecake krema
    580 g krem sira
    130 g maslaca od kikirikija
    110 g sećera ( kristal)
    90 g braon secera
    1 sipka vanilije
    3 jaja
    1 vrecica pudinga od vanilije
    175 ml slatke pavlake/vrhnja za kuvanje

    Cokoladna krema
    150 ml mlijecne cokolade
    150 ml slatke pavlake/vrhnja za kuvanje
    100 g kisele pavlake
    25 g putera/maslaca
    50 g kikiriki maslaca


    Dekoracija
    50 g mlijecne cokolade
    20 g przenog, slanog kikirikija

 Priprema

    1.

    Prvo pripremiti podlogu: rernu zagrijati na 170°, kekse i kikiriki samljeti u blenderu, dodati otopljeni maslac, sve izmijesati i peci u zagrijanoj rerni, u kalupu precnika 26 cm peci 10 minuta pa podlogu ohladiti.
    2.

    Cheesecake krema: Rernu zagrijati na 150°. Krem sir i kikiriki maslac sjediniti, dodati obe vrste secera i srz vanilije. Dodati jedno po jedno jaje pa mijesati mikserom na srednjoj brzini, dodati slatko vrhnje i prasak za puding pa sve sjediniti i sipati preko podloge od keksa, peci 55-70 minuta, u zavisnosti od rerne. Cheesecake mora biti u sredini cvrst. Nakon pecenja, iskljuciti rernu i cheesecake ostaviti u poluotvorenoj rerni jos 20 minuta. Onda ga ohladiti najmanje 4 sata.
    3.

    Za coko kremu: grubo nasjeckati cokoladu. U jednoj serpi sjediniti maslac, vrhnje/slatku pavlaku i kikiriki maslac pa zagrijati da kratko prokljuca, skloniti sa vatre i time preliti cokoladu i ostaviti 30 sekundi. Zatim sve zajedno promijesati, dodati kiselu pavlaku pa izmijesati drvenom kasikom. Sipati preko pecenog kolaca pa na kraju ukrasiti sjeckanim kikirijiem i sjeckanom cokoladom.


Posluživanje

Umjesto sipke vanilije mozete koristiti i vanilin secer.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar