loading...

Torta je u originalu od ananasa, ali meni je jos bolja sa nektarinama ili breskvama. Nema zelatine u kremi i jako je lagana i prozracna...

 Sastojci

    Za Biskvit
    3 jaja
    2 zumanjka
    120g sećera ( kristal)
    1 Vanilin šećer Dolcela
    120g ostrog brasna
    1/2 zlicice praska za pecivo Dolcela
    2 bjelanjka
    30g sećera ( kristal)
    Za kremu
    1kg nekarina ili zrelih bresaka ili kompot
    40g Gussnela Dolcela (gustina)
    50g sećera ( kristal)
    220ml mlijecnog vrhnja za slag
    70-100g secera u prahu (kolicina po ukusu)


 Priprema

    1.

    Obavezno oguliti kozicu sa nektarina ili koristiti breskve iz kompota. Nektarine potopiti u kipucu vodu na par minuta i nakon toga ih prebaciti u hladnu vodu, izvaditi i oguliti. Oguljene breskve prerezati na polovice i prokuhati sa secerom i vodom. Vode otprilike da se prekriju nektarine, a secera po ukusu i ovisno koliko su kisele nektarine. Ja sam stavila 120g secera. Nakon 10 minuta kuhanja breskve staviti u cjedilo i sok koji se iscijedi koristiti za kuhanje kreme sa gustinom.
    2.

    Pekla sam 2 kore biskvita i nisu iste. Prvo izmiksati 2 bjelanjka sa 50g secera i to staviti u frizider. Zatim u drugoj posudi izmiksati 3 jaja i preostala 2 zumanjka sa secerom i vanilin secerom. Jaja moraju biti sobne temperature da se smjesa fino napuhne. Miksati otprilike 10 minuta. Zatim rucno umijesati u smjesu prosijano brasno sa praskom za pecivo. Smjesu podijeliti na 2 dijela. Kalup za tortu promjera 26cm obloziti papirom za pecenje. Prvo ispeci donju koru i to od otprilike 2/3 smjese. Peklo se u mojoj pecnici 10 minuta. Izvaditi iz kalupa i ohladiti. Malo pod hladnom vodom ohladiti kalup i ponovno staviti papir za pecenje i ulijati preostali dio smjese sa zumanjcima i poravnati. Na vrh razmazati prethodno izmiksani bjelanjak sa secerom, ali paziti da se ne izmjesa sa zumanjkom. Ja sam imala bademe u listicima pa sam i njih posipala po bjelanjku prije pecenja. Ovu koru sam malo dulje pekla zbog bjelanjaka, ali na manjoj temperaturi. Kad se biskvit pocne odvajati od rubova, znaci da je pecen.
    3.

    Krema. Sastoji se od kuhanog dijela sa gustinom i ocijedjenim sokom od voca + izmiksani mlijecni slag 220ml. Za kuhani dio kreme od 1/2 l soka koji ste dobili od nektarina u prethodno opisanom postupku ili iz kompota, oduzeti par zlica u koje umijesati gustin izmjesan sa kristal secerom. Ostali sok zakipiti i u njega dodati razmuceni gustin+secer. Kuhati dok se smjesa zgusne i bude kompaktna. Ohladiti. Napraviti cvrsti slag od slatkog vrhnja, dodati po zelji secera u prahu i umijesati u ohladjenu kremu.
    4.

    Slaganje torte radi se u kalupu u kojem su se pekle kore ili specijalnom rastezljivom okviru za slaganje u kojem sam ja radila. Ovo drugo je bolje jer se biskvit u pecenju malo smanji pa se rastezljivi kalup ljepse prilagodi. Prvo ide zuti biskvit na koji sam poslagala kuhano voce. Mozete kuhane polutke i usitniti na komadice i ubaciti u kremu. Ja sam ih ovaj put poslagala na biskvit i prekrila kremom. Na kremu ide drugi biskvit. Bijela strana ide gore i dovoljno bi bilo samo posipati secerom u prahu. Ja sam ipak odlucila malo ukrasiti sa vocem. Narezala sam 2 nektarine, u sredini stavila malo oljustenih badema i zalila sa 1 svijetlim preljevom da se voce fiksira.


Posluživanje

Ovaj recept je najvecim dijelom iz moje biljeznice i to pod imenom  torta od ananasa. Ideju za bjelanjak na gornjoj kori sam ''pokupila'' od betinnine ''grijesnice'' jer mi po mom receptu ostaju 2 bjelanjka, a posto mrzim ukrasavati torte, cinilo mi se kao zgodna ''kapa'' za gornji biskvit. Na kraju sam ipak dodala narezano voce, ali svejedno mi je bilo fora sto je bila bijela podloga od bjelanjaka!!!

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar