loading...

BRZI BUREK – ne može jednostavnije, a ukusan kao da ste kupili u pekari!

Od ovog recepta sigurno nema jednostavnijeg i boljeg – ukusan, brzi burek kao kupljen iz pekare, a priprema lakša nego ikad!

Potrebno:
50 ml maslinovog ulja
soli po ukusu
250 g mljevenog mesa
2 glavice crnog luka


pakovanje gotovih jufki za pitu
250 ml tople vode
2 žlice maslinovog ulja za dinstanje
suhi začin
šareni biber po želji

Postupak:
Sitno nasjeckajte luk i dinstajte na ulju i malo soli, pa ubacite meso kad postane staklast, dodajte suhi začin i biber i miješajte dok ne prodinstate i usitnite meso. Ostavite na stranu, a u međuvremenu pripremite kore.
Nauljite okruglu tepsiju i obložite je sa 4 kore, tako da vire krajevi. Umutite u posudici vodu, so i ulje, pa time natopite kore u tepsiji.
Dodajte malo mesa i preko stavite iscjepkane kore, poprskajte mješavinom ulja i vode, pa opet stavite meso preko njih. Ponavljajte postupak dok sve ne potrošite, a zadnji sloj ostavite od mesa.



Prekrijte meso zadnjom cijelom korom i preklopite krajeve koji vire izvan tepsije, tako što ćete ih jedan po jedan preklapati i zaliti s malo tečnosti nakon svakog preklapanja.
Nakvasite tečnošću gornju površinu malo kad složite burek i pecite u zagrijanoj rerni na 250 stepeni. Kad se ispeče, zalijte sa oko 30 ml preostale tečnosti od ulja i vode, pa vratite na još 5 min u rernu.
Izručite burek na tacnu tako da odozdo bude gornji dio. Ostavite na nekih 5-10 min da odstoji i onda narežite.
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar