loading...

Tijesto je mekano kao spužva a nadjev sjajan i sočan. - makovnjača!

 Sastojci 8 osoba

    Tijesto
    1 kg Glatkog brašna Podravka
    1 kocka Kvasca (svježeg) ii 1 vrećica suhog
    3 žlice šećera (kristal)
    550 ml toplog mlijeka
    200 ml tople vode
    1 žutanjak
    100 ml ulja ili otopljene masti
    malo soli
    ribana korica od jednog limuna
    Nadjev
    400 grama mljevenog maka
    300 grama šećera
    300 ml vrućeg mlijeka
    1 žlica ruma
    vanili šećer
    po želji malo grožđica
    1 bjelanjak izmiksan u snijeg



 Priprema

    1.

    Brašno prosijati, u sredini napraviti rupicu u kojoj izmrviti kvasac, dodati 1 žlicu šećera i 200 ml toplog mlijeka, ovlaš promješati i sačekati minutu-dvije da kvasac proradi.
    2.

    Dodati žutanjak, sol, limunovu koricu, šećer, ulje ili rastopljenu mast, 350 ml mlijeka i 200 ml vode, zamijesiti glatko tijesto - može sa mikserom, to je velika pomoć.
    3.

    Pokriti sa krpom ili ako imate posudu za dizano tijesto upotrijebiti priloženi poklopac i ostaviti oko 30 do 40 minuta dok se tijesto ne udvostruči.

    Ja, prije nego što počinjem mijesiti uključim pećnicu na 40-50 stupnjeva i kad završim sa tijestom isključim pećnicu i posudu sa tijestom stavim unutra, na taj način ubrzam dizanje tijesta bez posljedica na kvalitetu - provjereno barem sto puta.
    4.

    Za vrijeme dok se tijesto diže pripremiti nadjev tako da se mak pomiješa sa šećerom i vanilijom, prelije sa 300 ml vrućeg mlijeka, dodati malo ruma, limunovu koricu, grožđice - prethodno namočene u toploj vodi i na kraju snijeg od jednog bjelanjka.

    Možda će vam se činiti da u nadjevu nedostaje još tekućine ali nije tako, treba samo miješati i dobiti će se fini, srednje mekani nadjev.
    5.

    Dignuto tijesto prebaciti na radnu površinu i podijeliti na dva dijela.
    6.

    Svaki dio razvaljati na debljinu oko 3-4 mm i dobro premazati sa uljem.
    7.

    Nadjev podijeliti u dvije zdjelice da ga možemo ravnomjerno namazati.
    8.

    Čim tijesto upije malo ulja, to je otprilike nakon jedne minute, premazati ga sa nadjevom s tim da gornji dio u širini oko 3 cm ostaviti prazan da bi se savijača lakše  zarolala, odnosno da nadjev ne iscuri.
    9.

    Sada oprezno zarolati i staviti u namašćenu tepsiju.
   
    10.

    Isto učiniti sa drugim tijestom i savijače u tepsiji obilno premazati sa uljem.

    Ostaviti ih još oko 15 minuta da se dižu.

    Pećnicu zagrijati na 170 stupnjeva i peći makovnjače oko 30-35 minuta.


    11.

    Pečeni kolač ostaviti da se malo prohladi u tepsiji, izvaditi i po želji posipati sa šećerom u prahu.

Posluživanje

Savršena je kad je mlaka ali nema razlike niti slijedeći dan. Fantastična je, nadjev je posebno sočan....

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar