loading...

Jako volim lagane i prozračne slastice a ova je upravo takva pa sam je zato odlučila spremiti. Recept sam sama smislila odnosno spojila dvije komponente zajedno i eto..nastala je ova predivna torta!

 Sastojci 10 osoba

    BISKVIT:
    5 jaja
    5 žlica šećera
    5 žlica brašna
    5 žlica kakao
    1 prašak za pecivo Dolcela
    1 dcl mlijeka
    1 dcl ulja
    Za prelit biskvit: 0,5 dcl mlijeka i 2 žlice šećera zagrijati do vrenja i preliti preko pečenog biskvita
    KREMA 1 :
    250 g kesten pire LEdo
    20 g šećera
    2 žumanjka
    60 ml mlijeka
    350 ml vrhnja za šlag
    KREMA 2:
    200 g čokolade
    100 g šećera
    5 jaja
    1 Vanilin šećer Dolcela
    malo soli
    150 ml vrhnja za šlag


 Priprema

    1.

    BISKVIT:

    Za biskvit, pjenasto izmiksati žumanjke sa šećerom, dodati brašno, prašak za pecivo i kakao. Kada se prethodni sastojci dobro izmiksaju dodati mlijeko i ulje i sve dobro sjediniti.
    Napravit čvrsti snijeg od bjelanjaka i umiješat u prethodno pripremljenu smjesu jako lagano da bi ostala pjenasta i prozračna.

    Izliti u kalup za torte i staviti peći na 180 °C oko 30 min.

    Kada je biskvit pečen preliti ga sa mlijekom koje smo ugrijali sa šećerom i ostaviti da se ohladi.
    2.

    KREMA 1:

        Žumanjke i šećer pjenasto istucite i stavite u posudu u kojoj ćete smjesu kasnije kuhati na pari. 60 ml mlijeka i 60 ml vrhnja za šlag u malom lončiću zagrijte skoro do vrenja, te maknite s vatre i ostavite da se malo ohladi.

        Smjesu potom polako ulijte u žumanjke, i cijelo ih vrijeme miješajte kako se ne bi skuhali. Vrlo je bitno paziti da se žumanjci ne skuhaju jer samim time su oni grudasti i mora se ponovno ponavljati postupak jer desert nebi uspio.

        Smjesu zatim stavite na paru i kuhajte 5 min na srednje laganoj vatri. Miješajte smjesu pjenjačom sve dok se ona ne počne lagano zgušnjavati.

        Preostalo vrhnje istucite u čvrsti šlag i nakon toga ga  dodajte u smjesu od kestena. Pažljivo ga umiješajte kako bi mousse ostao pjenast.

        Pripremljene čaše ili posudice punite pripremljenom smjesom mousse-a i stavite u hladnjak na nekoliko sati da se dobro ohladi.

        Recept za ovaj mousse možete pronaći na linku ispod: https://www.coolinarika.com/preview/recept/mousse-od-kestena/
    3.

    KREMA 2:

    Za mousse od čokolade koristila sam recept od Cool Chef Merium. Malo sam promijenila omjere no priprema je potpuno ista.Na linku možete pogledati njen recept u odnosu na moj: https://www.coolinarika.com/recept/851443/

    Cijeli postupak pripreme:

        Cokoladu izlomiti na sto sitnije komade i otopiti je na pari.Voda ne smije dodirivati posudu u kojoj je cokolada, inace ce se cokolada zgrusati.

        Jaja odvojiti, bjelanjke umutiti sa soli i 80g secera u cvrst snijeg. Secer dodavati postepeno pri mucenju.Umutiti i slatko vrhnje cvrsto.

        Zumanjke pomijesati sa 2 kasike vruce vode i ostatkom secera, dodati i vanilin secer. Umutiti na pari da se secer otopi, nekih 4-5 minuta, tek da postanu kremasto gusta.Zumanca vam se ne smiju "skuhati".

        Kod narednih koraka morate raditi brzo: Posudu sa zumancima skinuti sa pare i dodati im otopljenu cokoladu, mijesati energicno pjenjacom da se sve sjedini u jednolicnu kremu.

        Umuceno slatko vrhnje lagano umijesati u kremu od cokolade i zumanjaka, a zatim i snijeg od bjelanaca.Ne mutiti energicno vec vise "prebacivati" kremu s jedne strane na drugu tako da ostane zracna.
    4.

    Preko ohlađenog biskvita staviti kremu 1 a nakon toga kremu 2 i sve zajedno staviti na hlađenje.


Posluživanje

Ostaviti tortu da se ohladi na nekoliko sati a najbolje preko noći a onda uživati u ovim predivniim okusima

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar