Sastojci
1 kg bijelog brašna
100 g maslaca
2 žlićice soli
2 žličice šećera
25 g kocka svježe germe, može i 1 kocka
4 dcl vode
1 žlica sirćeta
1 dcl mlijeka
Priprema
1.
U plastičnu zdjelu stavi brašno, sol, maslac. U jednoj posudici zagrij mlijeko da bude mlako i u njemu razmuti germu sa šećerom. Kad se germa istopila stavi u brašno i sve zamijesi sa toplom vodom u koji smo stavili 1 žlicu sirćeta. Tijesto se mora lijepo odvajati od posude
2.
Tijesto pokrij i ostavi da stoji 40-50 min. Nakon toga premijesi i ponovno ostavi da se pokriveno diže oko 25 min.
3.
Nakon što je tijesto odležalo dodatnih 25 min, radnu površinu pospi brašnom i na istresi tijesto na radnu površinu. Od tijesta napravi 15 kuglica fino dlanovima i ostavi kuglice pokrivene krpom da stoje još 10ak min.
4.
Svaku kuglicu razvaljaj valjkom i motaj kifle odozgo tako što na početku pritišćete dlanom, a poslije obadvijema rukama rolate prema dolje pritišćući tijesto dok ne dođete do kraja.
5.
Pleh pokrij papirom i stavi kifle i ostavi još 15ak min da narastu. Svaku kiflu namaži mlakom vodom i pospi sa soli
6.
Peci u rerni zagrijanoj na 250C 12 min- moja pečnica može samo do 230C, pa ih pećem dok lijepo ne porumene, ali ne previše.
7.
Dobijete kifle kao iz pekare koje možete i sutra jesti, a mogu se i zamrznuti, pa su nakon zagrijavanja opet jako fine.
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:
loading...
Nema komentara:
Objavi komentar