loading...

Sočna orašasta torta - ukus koji se pamti!

 Sastojci

    za biskvit:
    6 jaja
    6 kašika šećera
    6 kašika oraha (punih)
    4 kašike brašna
    1 kašika kakaa
    1 kašika ulja
    1 kašičica praska za pecivo Dolcela (ravna)
    +1 dl mleka za prelivanje biskvita
    tamni fil:
    7 dl mleka
    80 g šećera
    2 kesice pudinga čokolada Dolcela
    100 g čokolade za kuvanje (50% kakaa)
    4 kašike mlevenog Plazma keksa
    120 g mlevenih lešnika (može i oraha, kao zamena)
    120 g maslaca
    svetli fil:
    5 dl slatke pavlake (mlečne, 36% mm)
    200 g milerama ili kisele pavlake
    150 g mlevenog Plazma keksa
    2 kašike šećera u prahu (slatka pavlaka je nezaslađena)


 Priprema

    1.

    Za biskvit najpre prosejte brašno, kakao, i prašak za pecivo i pomešajte sa pripremljenim mlevenim orasima. Razdvojite belanca od žumanaca. Umutite belanca sa prstohvatom soli, dodajte zatim i šećer, još malo mutite. Umešajte žumanca i kašiku ulja.

    Zatim lopaticom lagano pomešajte suve sastojke i prevrtanjem izjednačite dobro smesu za biskvit..
    2.

    Zagrejte pećnicu na 180 C.

    Pripremite okrugli kalup prečnika 26 cm. Dno postavite papirom za pečenje, a obruč vrlo malo premažite uljem.

    Pecite biskvit dok se ne odvoji od ivica kalupa (ili proverite čačkalicom da li je pečen). Nemojte ga presušiti. Ohlađeni biskvit prerežite, tako da dobijete dve tanke korice, prelijte ih sa malo mleka. Stavite jednu polovinu na tacnu i postavite obruč kalupa.
    3.

    Pomešajte prašak za puding i šećer u činijici, dodajte 1 dl mleka i dobro ujednačite, da ne ostanu grudvice. Preostalo mleko stavite u šerpu da se zagreje, pa pre nego što počne da kuva sipajte sadržaj činije, i kuvajte uz mešanje dok se ne zgusne. Sklonite sa strane, umešajte izlomljenu čokoladu i izjednačite dok se ne otopi. Sada može na hlađenje.
    4.

     U ohlađen fil dodajte pečene, mlevene lešnike (njih uvek pripremim ranije, kako bi se ohladili pre mlevenja) i mleveni keks. Omekšali maslac umutite i dodajte mu pripremljen fil. Tamni krem je gotov.


    5.

    Za svetli krem umutite dobro rashlađenu mlečnu slatku pavlaku, dodajte joj šećer u prahu i mileram, a zatim lagano umešajte i mleveni keks.
    6.

    Od tamnog krema odvojite malo za mazanje gotove torte sa strane. Polovinu fila premažite preko biskvita, zatim polovinu fila od slatke pavlake, stavite drugi list biskvita, a onda opet drugu polovinu tamnog i drugu polovinu svetlog krema. Neka torta prenoći u frižideru u kalupu.

    Kada skinete obruč, premažite tortu i sa strane, pa je ukrasite po želji.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar