loading...

Vanilin čokoladna pita - jako je ukusna i posebna jer se kore prave sa licitarskim kvascem!

 Sastojci

    za kore
    8 dkg masti
    25 dkg brašna
    2 žličice salagale
    6 dkg šečera u prahu
    1 jaje
    2 dkg kakaa
    2 žlice mlijeka

    za biskvit
    4 žumanjka
    4 bjelanjka
    8 žlica vode
    15 dkg šečera
    20 dkg brašna
    na vrh noža sode bikarbone


    za kremu
    3,5 dl mlijeka
    2 žlice gustina
    1 vanilin šečer
    1 žlica brašna
    20 dkg margarina
    15 dkg šečera u prahu

    za glazuru
    20 dkg čokolade
    2 žlice ulja

    za premazati kore
    pekmez od šljiva ili marelica

 Priprema

    1.

    Od svih sastojaka zamjesiti prhko tijesto i ispeči 2 kore 20x30. Peći na 180°C , paziti da se ne prepeku, dosta budu lomljive
    2.

    Za biskvit  odvojiti žumanjke i bjelanjke. Bjelanjke i žumanjke svako posebno izmiksati sa polovicom šečera i 4 žlice mlake vode. Umiješati pjenjačom bjelanjke u žumanke i dodati prosijano brašno i sodu. Peći na 180°C. Ohlađeno prerezati po pola.
    3.

    Za kremu prosijati brašno i gustin, razmutiti sa malo mlijeka a ostatak staviti zakuhati. Kada provri usipati umućeno brašno i gustin, skuhati kremu. Kada se zgusne skinuti sa vatre i dodati vanilin šečer. Ohladiti u hladnoj kupelji povremeno miješajući da se ne stvori korica.
   
    4.

    Pjenušavo izmiksati margarin i šečer, postupno dodati kremu od mlijeka.
    5.

    Za preljev čokoladu rastopiti na pari sa 2 žlice ulja.
    6.

    Premazati smeđu koru pekmezom, na nju složiti žuti biskvit, premazati kremom, na to složiti drugi sloj biskvita. Premazati pekmezom, složiti drugu koru koju preliti čokoladnom glazurom. Staviti na hladno i rezati idući dan kada se kore opuste.


   
    7.

    Salagale se kod nas naziva još ledena germa, licitarski kvasac, caligaj, natron i sl. Ja sam ga kupila u ljekarni. Ako istu niste u mogućnosti nabaviti možete upotrijebiti prašak za pecivo u kombinaciji sa sodom bikarbonom.

        U originalnom receptu u biskvit ide 25 dkg šečera ali ja nisam ljubitelj jako slatkih kolača pa sam smanjila.

       Također sam izmjenila čokoladni preljev, u receptu se kuha 4 žlice vode sa 15 dkg šečera u prahu i 2 dkg kakaa, u kuhano ide 5 dkg margarina.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar