loading...

Lijena pita - prhko tijesto

 Sastojci

    Tijesto:
    2 jaja
    3 ravne žlice šećera (50 g)
    1 vanilin šećer
    2 žlice masti-ja sam stavila 100 g maslaca
    ribana korica od 1/2 limuna
    2 žlice kiselog vrhnja ili mlijeka
    1/2 praška za pecivo
    300 g brašna-toliko da se tijesto ne lijepi

    Nadjev od jabuka:
    1,5 kg neočišćenih jabuka
    2 šake šećera (60-70 g)
    1 vanilin šećer
    malo cimeta
    ribana korica od 1/2 limuna
    malo narezanih oraha
    3 žlice krušnih mrvica ili griza ako se jabuke ne kuhaju

    Nadjev od jabuka i dunja:
    600 g očišćenih dunja
    600 g očišćenih jabuka
    7 ravnih žlica šećera (100 g)
    1 vanilin šećer
    malo cimeta
    malo ribane limunove korice


    Nadjev od višanja (trešanja):
    1 kg očišćenih višanja
    100 g šećera
    1 vanilin šećer
    50-100 g mljevenih badema po želji
    malo cimeta
    malo ribane limunove korice
    4 žlice krušnih mrvica

    Posipanje:
    šećer u prahu

 Priprema

    1.

    Tijesto:

    Izmiksati jaja, šećer, vanilin šećer, ribanu limunovu koricu i mast. Ako se koristi maslac, narezati ga na listiće. Brašno prosijati sa praškom za pecivo, pa pomalo dodavati u smjesu, ne sve odjednom. Kad se više ne može miksati, dodati preostalo brašno i tijesto dovršiti rukama.

    Tijesto ne treba odmarati.

    Podijeliti ga na dva dijela i na pobrašnjenoj podlozi razvući na veličinu tepsije 37x21 cm. Tijesto je podatno, ne lijepi se, lijepo se razvlači i ne puca. I nije debelo.

    Tepsiju namastiti i pobrašniti, višak brašna otresti.

    Pomoću valjka prebaciti jedan dio tijesta na dno tepsije, staviti nadjev, pa drugi dio tijesta.

    (Nadjev poravnati oblom stranom žlice, pritom sasvim lagano pritisnuti da se bolje spoji sa tijestom).

    Po vrhu tijesto malo nabosti da se pri pečenju ne napuše i peći 30 minuta na 180°C ili dok lijepo ne porumeni.

    Ohladiti i posuti šećerom u prahu.
    2.

    Nadjev od jabuka:

    Prodinstati očišćene, ribane jabuke i šećer dok se jabuke ne posuše. Dodati vanilin šećer, malo cimeta, ribanu limunovu koricu i po želji narezane orahe. Ohladiti i premazati donje razvučeno tijesto.

    Probati jabuke dok se dinstaju, pa tko voli slađe, može dodati još šećera.
    3.

    Nadjev od dunja i jabuka:

    Prodinstati ribane jabuke i dunje sa šećerom dok se ne posuše (ja sam dunje rezala na kockice). Dodati vanilin šećer, malo cimeta i ribanu limunovu koricu. Ohladiti i premazati donje razvučeno tijesto.


    4.

    Nadjev od višanja (trešanja):

    Očišćene višnje ili trešnje staviti u cjedilo da se dobro ocijede. Onda ih izmiješati sa šećerom, vanilin šećerom, ribanom limunovom koricom i cimetom. Po želji dodati i mljevene bademe.

    Jedno razvučeno tijesto staviti u tepsiju i posuti krušnim mrvicama. Zatim nanijeti višnje, prekriti drugim tijestom, malo ga nabosti i staviti peći.

    Napomena: Ako se nadjev ne dinsta, donju koru malo zapeći, pa staviti nadjev (poželjno bi bilo premazati je razmućenim bjelanjkom koji će spriječiti da sokovi natope koru, pa zapeći).

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar