loading...

Ovaj kolač je ostao moj omiljeni jer je brzo pripremljen a dosad je pogodio baš svačiji ukus - Cheesecake sa bobičastim voćem !

 Sastojci 12 osoba

    Za dno: 300 g petit keksa 150 g maslaca prstohvat cimeta i vanilije u prahu
    Za kremu: 500 g punomasnog svježeg sira/krem sira (npr. Philadelphia) 250 ml kremastog jogurta 5-6 vrhom punih kašika šećera u prahu (=ca. 150 g) 1 kaškica vanilije u prahu 6 listića želatine ili 2 pak. Instant želatine (=40 g) ili 1 pak. mljevene že
    Za preljev od bobičastog voća sa gustinom (1. varijanta): 400 g zamrznutog bobičastog voća 2 kašike hladne vode 2 vrhom pune kaškice gustina/škroba 3 kašike šećera u prahu (= ca. 60 g)
    Za preljev od bobičastog voća sa želatinom (2. varijanta): 400 g zamrznutog bobičastog voća 3 listića želatine ili 1 pak. Instant želatine (=20 g) ili ½ pak. mljevene želatine (=5 g) ili ½ pak. Agartine/biljne želatine (=5 g) 3 kašike šećera u prahu (=


 Priprema
    Priprema dna:

    1) Petit keks sameljite što sitnije i otopite maslac. Pomiješajte vaniliju u prahu i cimet sa maslacem i keksom. Ovu smjesu ravnomjerno raspodijelite po dnu kalupa koji ste obložili pek papirom. Preporučujem vam da i obruč tj. strane kalupa zaštitite tako što ćete ih pomastiti pa obložiti trakama pek papira. Kalup stavite u frižider na hlađenje kako bi se keks stvrdnuo prije dodavanja kreme.
    Priprema kreme:

    2) Pomoću miksera kremasto umutite svježi sir, jogurt, vaniliju u prahu i šećer u prahu.

    3) Pripremite kremu sa vrstom želatine po želji:

    a) Priprema sa listićima: Listiće želatine potopite i omekšajte u hladnoj vodi. Zatim ih lagano ocijedite pa otopite želatinu na srednjoj vatri. Ne smije da kuha jer u tom slučaju gubi svojstvo želiranja. Maknite je s vatre i dodajte joj 2-3 kašike kreme od svježeg sira kako biste ujednačili temperature mješavina. Zatim želatinu uz miješanje dodajte u preostalu kremu od svježeg sira pa sve sjedinite. Slatko vrhnje istucite u šlag pa lagano umiješajte. Kremu nanesite na očvrsnuto dno pa stavite na hlađenje u frižider.
    b) Priprema sa mljevenom želatinom: Mljevenu želatinu potopite u 4-6 kašika hladne vode i pustite da nabubri. Zatim je otopite u šerpi na srednjoj vatri. Maknite je s vatre i dodajte joj 2-3 kašike kreme od svježeg sira kako biste ujednačili temperature mješavina. Zatim želatinu uz miješanje dodajte u preostalu kremu od svježeg sira pa sve sjedinite. Slatko vrhnje istucite u šlag pa lagano umiješajte. Kremu nanesite na očvrsnuto dno pa stavite na hlađenje u frižider.
    c) Priprema sa biljnom želatinom (Agartine ili Agar Agar): Agartinu zagrijte sa oko 200 ml tekućine (držite se uputstva na pakovanju). Nakon sto prokuha ostavite je 2 minute da vrije a zatim je maknite s vatre.  Dodajte joj 2-3 kašike kreme od svježeg sira kako biste ujednačili temperature mješavina. Zatim želatinu uz miješanje dodajte u preostalu kremu od svježeg sira pa sve sjedinite. Slatko vrhnje istucite u šlag pa lagano umiješajte. Kremu nanesite na očvrsnuto dno pa stavite na hlađenje u frižider.
    d) Priprema sa instant želatinom: Prah instant želatine uz stalno miješanje  postepeno dodajite u smjesu od svježeg sira, jogurta i šećera u prahu. Zatim slatko vrhnje istucite u šlag pa lagano umiješajte. Kremu nanesite na očvrsnuto dno pa stavite na hlađenje u frižider.

    Preljev od bobičastog voća sa gustinom (1. varijanta):

    Zamrznuto bobičasto voće zagrijte skupa sa šećerom u prahu  dok se potpuno ne otopi. U međuvremenu od gustina i hladne vode napravite mješavinu koju postepeno dodajete u vrelo voće. Miješajte još 1-2 min dok se ne stvori masa slična pudingu. Prekrijte je prozirnom folijom i ostavite je da se malo ohladi. Zatim je toplu nanesite na kremu pa ponovo kolač stavite na hlađenje. Po želji bobičasto voće možete i prvo štapnim mikserom ispirirati, propasirati, zagrijati pa pomoću gustina zgusnuti.
    Preljev od bobičastog voća sa želatinom (2. varijanta):

    a) Priprema sa listićima: Listiće želatine potopite i omekšajte u hladnoj vodi. Zamrznuto voće zagrijte skupa sa šećerom u prahu dok se potpuno ne otopi. Zatim ih po želji ispirirajte i propasirajte. Dobiveni sok od voća vratite na šporet, kratko zagrijte, maknite sa vatre pa umiješajte iscijeđene listiće želatine. Sačekajte da se preljev malo ohladi jer ne smije biti vreo kad se nanosi na kolač. Ravnomjerno ga raspodijelite po površini kolača pa ga vratite na hlađenje na minimalno 2 sata.

    b) Priprema sa želatinom u prahu: želatinu u prahu potopite u 2-3 kašike hladne vode i pustite da nabubri. Zamrznuto voće zagrijte skupa sa šećerom u prahu dok se potpuno ne otopi. Zatim ih po želji ispirirajte i propasirajte. Dobiveni sok od voća vratite na šporet, kratko zagrijte, maknite sa vatre pa umiješajte želatinu. Sačekajte da se preljev malo ohladi jer ne smije biti vreo kad se nanosi na kolač. Ravnomjerno ga raspodijelite po površini kolača pa ga vratite na hlađenje na min. 2 sata.   

    c) Priprema sa biljnom želatinom (Agartine ili Agar Agar): Zamrznuto voće zagrijte skupa sa šećerom u prahu dok se potpuno ne otopi. Zatim ih po želji ispirirajte i propasirajte. Dobiveni sok od voća pomiješajte sa prahom od agar agar pa vratite na šporet i kuhajte minimalno 2 min. Sačekajte da se preljev malo ohladi jer ne smije biti vreo kad se nanosi na kolač. Ravnomjerno ga raspodijelite po površini kolača pa ga vratite na hlađenje na min. 2 sata.

   


    d) Priprema sa instant želatinom: Zamrznuto voće zagrijte skupa sa šećerom u prahu dok se potpuno ne otopi. Zatim ih po želji ispirirajte i propasirajte. Instant želatinu postepeno i uz stalno miješanje umiješajte u još topli sok od voća. Sačekajte da se preljev malo ohladi jer ne smije biti vreo kad se nanosi na kolač. Ravnomjerno ga raspodijelite po površini kolača pa ga vratite na hlađenje na min. 2 sata.
    1.

    P.S. preljev većinom radim sa gustinom jer mi bude nekako ljepše i ne bude puno želiran.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar