loading...

Puž pogača - Umjesto pogače, mogu se praviti kiflice, a nadjev od sira se može izostaviti, ili dodati neki drugi. Sve po ukusu!

 Sastojci

    Tijesto:
    400 g glatkog brašna
    1 vrećica suhog instant kvasca
    1 žličica soli
    1 žličica šećera
    1 jaje
    100 ml tekućeg jogurta
    100 ml mlake vode ili po želji mlijeka
    50 ml ulja

    Nadjev:
    75-80 g otopljenog maslaca za premazivanje
    150 g krem sira, kod mene ABC

    Vanjsko premazivanje:
    1 žumanjak
    sezam


 Priprema

    1.

    U malo tople vode rastopiti kvasac, 1 žličicu šećera i 1 žličicu brašna. Ostaviti na toplom da se kvasac aktivira.

    Preostalu vodu i ulje malo jače zagrijati pa rashladiti jogurtom da bude mlako.

    U zdjelu prosijati brašno i pomiješati sa 1 žličicom soli. Dodati jaje nadošli kvasac i mlaku mješavinu vode, ulja i jogurta pa zamijesiti tijesto.

    Tijesto prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu i dobro ga izraditi.

    Oblikovati u loptu, vratiti u zdjelu, pokriti najlonom pa krpom i ostaviti na toplom 1 sat da naraste.
    2.

    Dno kalupa ili vatrostalne zdjele Ø 20-22 cm obložiti papirom za pečenje, bočne strane premazati maslacem.

    Maslac za premazivanje otopiti i prohladiti, treba biti tekuć.

    Nadošlo tijesto preokrenuti na pobrašnjenu podlogu i podijeliti na 12 jednakih dijelova. Ne mijesiti tijesto.

    Svaki komad tijesta razvaljati u pravokutnik 20x15 cm.

    Cijelu površinu tanko premazati maslacem pomoću kista.

    Dužu gornju stranu preklopiti na dužu donju, kao knjigu.

    Na donju polovinu dobivene trake rasporediti sir, cijelom dužinom, a gornju tanko premazati maslacem.

    Opet preklopiti gornju dužu stranu na donju, odnosno dio tijesta sa maslacem preko dijela sa sirom.

    Prstima spojiti donji rub tijesta.

    Premazati tanko maslacem pa urolati u oblik puža.

    Na isti način oblikovati i preostale loptice u puževe.
    3.

    Dok se od jednog komada tijesta oblikuje puž, ostale držati pokrivene. Također i oblikovane puževe pokriti da se ne suše.

    Puževe slagati u kalup uspravno, obla strana gore.

    U sredinu staviti 3 puža, preostale slagati oko njih. Vanjske pužiće slagati tako da su krajevi okrenuti prema ona srednja tri kako se ne bi odmotali prilikom pečenja.


    Pokriti najlonom pa krpom i ostaviti da rastu bar pola sata.

    Onda po vrhu premazati žumanjkom razmućenim sa mlijekom i posuti sjemenkama sezama. Da bi oblik puža bolje došao do izražaja, posuti sa manje sjemenki ili ih sasvim izostaviti.

    Peći na 200°C 40 minuta ili dok peciva po vrhu ne dobiju žuto smeđu boju.
    4.

    Umjesto pogače, mogu se praviti kiflice, a nadjev od sira se može izostaviti, ili dodati neki drugi. Sve po ukusu.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar