Autor:hatshepsut
Sastojci:
Čokolada
Metar
Makaze
Masni papir / pek papir
Digitron
Torta
Priprema:
1. Tortu dobro ohladiti u frižideru. Izmeriti metrom visinu torte i prečnik. Izračunati obim
torte = prečnik (cm) x 3.14 Npr. ako je torta prečnika 24 cm obim će biti 24 cm x 3.14
= 75.5 cm. Neka je visina torte 6 cm.
2. Iseći jednu traku pek papira čija dimenzija OBIM x VISINA torte. U navedenom primeru
potrebna je traka dužine 75.5 cm (napraviti za oko 1 cm dužu, dakle 76.5 cm) i širine 6
cm. Traku preceći na dva približno jednaka dela. Ja iskrojim odmah dve trake: jednu 6
x 38 i drugu 6 x 38.5 cm.
3. Proceniti koliko je čokolade potrebno u zavisnosti od veličine torte. Za navedenu tortu
potrebno je manje od 100 g čokolade, ali ja uvek istopim svih 100 g pa napravim i neki
ukras za površinu torte. Čokoladu otopiti u mikrotalasnoj pećnici ili na vodenom
kupatilu.
Topljenje čokolade u mikrotalasnoj
1. Ja je topim na 80% snage 40 sekundi, pa otvorim mikrotalasnu, pa 30 sekundi topim,
otvorim MW i promešam čokoladu, pa još 30 sekundi pa promešam. Obično na kraju
ostanu komadići čokolade koji se nisu istopili, ali mešanjem se i oni otope. Čokolada se
ne sme topiti odjednom minut i po jer će zagoreti pri dnu. Ako je otopljena čokolada
vrela, mešati kašičicom da se ohladi do otprilike telesne temperature. Tek tada se može
raditi sa njom. Ako je vrela, nakon nanošenja na papir će se razlivati!
Pravljenje ograde
1. Istopljenu i prohlađenu čokoladu preneti u vrećicu za zamrzivač. Vrećicu postaviti u
čašu ili šolju, a zatim sipati čokoladu.
2. Ćošku vrećice odseći vrh, tako da rupica bude debljine čačkalice. (U ovoj vrećici je neki
čokoladni fil, pošto nemam sliku sa istopljenom čokoladom postavila sam ovu sa filom
radi demonstracije postupka)
3. Isprobati “pisanje čokoladom” na malom komadu pek papira, da ocenite da li se
čokolada previše razliva. Linije ne smeju biti ni pretanke, jer će pucati na torti, a ne
bi valjalo ni da su predebele jer se sporije stežu i razmrljaju se prilikom “lepljenja”
ogradice za tortu. Ako se čokolada ne razliva početi crtanje ogradice.
4. Ogradica 1
5. Iscrtati tri talasaste / testeraste vodoravne linije duž oba pek papira. Zatim crtati
talasaste uspravne linije dok ne popunite cele trake od pek papira. Ova ogradica je
postavljena na parfe tortu sa makom.
6. Ogradica 2
7. Možete iskoristiti kompjuterski pripremljenu “mustru” za ogradicu. Mustru za ovakvu
ogradicu možete videti ovde. Kada otvorite sliku, desni klik – Copy image – otvorite
word – podesite stanu (u page setup) na landscape – desni klik – paste. Povećati sliku do
margina strane. Odštampate mustru. Ova mustra je za tortu 24 x 6 cm visine, vi je
prilagodite svojoj torti. Mustru podmetnite ispod trake pek papira i vucite linije po
mustri. Ova ogradica je ukrasila Kraljicu Margo.
8. Ogradica 3
9. Vući ravne dijagonalne linije po pek papiru. Od dole na gore,ne prekidajući “nit”
spuštati liniju na dole.
10.Ogradica 4
Po pek papiru “slobodnom rukom” crtati šare kao što se vidi na ovom videu.
11.Novogodišnja ogradica Isekla sam komad pek papira dimenzija visina torte x pola
obima torte. Na oko sredine visine papira sam crnom čokoladom iscrtala debelu
vijugavu traku, a zatim konture zvončića i listova. Odmah sam unutar kontura
ispunjavala praznine belom čokoladom. To je trajalo, tako da se čokolada fino ohladila
i mogla sam odmah da je nanosim na ohlađenu tortu.
Prenošenje ogradice na tortu
1. Kada ste iscrtali pek papire čokoladom ostavite ih na SOBNOJ temperaturi da se
čokolada stegne do, otprilike gustine linolade, eurokrema ili čvršće nutele. Ivice
“ogradice” počinju bivati čvrste. Potrebno je oko 5 minuta zimi na nižim sobnim
temperaturama, a na višim temperaturama 10 – 15 minuta. Ako ih prenesete u frižider,
čokolada će skoro trenutno očvrsnuti i nećete je moći preneti na tortu jer će popucati.
Ako se ne stegne dovoljno, razliće se linije po torti i biće deblje, a sama ogradica će
biti talasasta umesto ravna. Na slici se vidi kako se pri vrhu i dnu uvija ka unutra.
2. Kada se čokolada dovoljno stegla, paaažljivo uhvatiti levu i desnu stranu jedne trake,
donju ivicu prisloniti uz donju ivicu torte i zalepiti čokoladu sa trakom na bočnu stranu
torte. Uraditi tako i sa drugom trakom i voditi računa da se čokolada jedne trake lepo
spoji sa čokoladom druge trake. Mogu se malo i preklopiti, jer će se prilikom skidanja
papira skinuti i preklopljeni višak.
3. Staviti tortu sa ogradicom i pek papirom u frižider na 15 minuta, pa pažljivo odlepiti
pek papir.
Napomene:
1. Lakše je raditi sa dve trake pek papira nego sa jednom dužom. Pokušala sam dva puta
raditi sa jednom trakom i trebala mi je pomoć još jednog para ruku za prenošenje na
tortu.
2. Ako je temperatura prostorije visoka – iznad 25 stepeni C, savetujem da ne pravite
ogradice ili da rashladite prostoriju pre rada. Isto tako, poželjno je da rashladite i ruke
pod mlazom hladne vode pre prenošenja pek papira sa čokoladom na tortu. Ili da se
snađete kao što se naša kriminalna snašla – pogledati komentar br. 98.
3. Ogradicu je najzgodnije postavljati na torte premazane nekim čvršćim kremom / filom
/frostingom. Preko šlaga je nije zahvalno postavljati jer se prilikom skidanja pek papira
šlag razmrlja po ogradici. Nije zgodno (ali može da prođe) da se postavlja na pudingaste
filove, jer oni otpuštaju vodu, pa ogradica klizi po torti.
4. Još slika ću postaviti sledeće nedelje kada budem pravila “ogradu”
Izvor:coolinarika.com
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:
loading...
Nema komentara:
Objavi komentar