Šarene slane kiflice - predivne, ukusne i dekorativne!

 Sastojci

    za tijesto
    400 g brašna
    1 kom jaje
    1,5 dl mlijeka
    2 kašike kisele pavlake
    50 g maslaca ili margarina
    20 g kvasca
    1 kašičica soli
    1 kašičica šećera
    1 kašičica crvene mljevene paprike

    za premazati tijesto
    100 g maslaca ili margarina

    za premazati kiflice
    1 kom žumance
    susam





 Priprema

    1.

    Kvasac staviti u šalicu sa kašikicom šećera i malo mlakog mlijeka i ostaviti da nadođe.
    2.

    Umutiti jaje, dodati so i otopljeni maslac pa umutiti. Dodati kiselu pavlaku, nadošli kvasac i mlako mlijeko pa sve izmiješati.Dodati brašno pa umijesiti fino glatko tijesto.
    3.

    Tijesto podijeliti na dva jednaka dijela.U jedan dio dodati mljevenu papriku i dobro je umiješati u tijesto. Oblikovati kuglu i staviti je na pobrašnjenu tacnu.I bijelo tijesto premijesiti u kuglu i staviti na tacnu.Premazati sa malo ulja, pokriti i ostaviti da dobro nadođe.
    4.

    Kad je tijesto naraslo prenijeti ga na pobrašnjenu radnu površinu i svaki podijeliti na dva dijela. Premijesiti, staviti na tacnu i ostaviti još malo da tijesto naraste.
    5.

    Jednu kuglu crvenog tijesta istanjiti i premazati omekšalim maslacem, istanjiti i jednu kuglu bijelog tijesta i staviti preko crvenog, još malo lagano istanjiti oklagijom i premazati ga maslacem.

    Isjeći na 16 jednakih dijelova, filovati po želji, a i ne mora, i savijati u kiflice. Tako uraditi i sa drugim tijestom.




    6.

    Kiflice stavljati u podmazan pleh, premazati umućenim žumancetom i posuti susamom.

    Ostaviti da narastu i peći na 180 C.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar