Slatke trube - jako dekorativne i veoma ukusne!

 Sastojci

    za tijesto
    500 g Glatkog brašna Podravka
    1 dl mlijeka
    o,5 dl vode
    1 dl jogurta
    o,5 dl ulja
    15 g Kvasca instant Dolcela
    1 kom jaje
    1/2 kašičice soli
    1 kašičica šećera za kvasac
    1 kašika šećera za tijesto




    zapremazati tijesto
    100 g putera
    1/2 dl ulja

    za fil
    po potrebi Nutela krema

    za premazati trube
    1 kom žumance
    malo ulja
    po potrebi šećer u prahu za posipanje

 Priprema

    1.

    Kvasac i 1 kašičica šećera preliti mlakom vodom i ostaviti da naraste.
    Umutiti jaje, dodati ulje pa dobro umutiti, dodati so i šećet i mlako mlijeko i jogurt pa sve izmiješati, dodati nadošli kvasac i na kraju brašno dodavati postepeno pa zamijesiti glatko tijesto.  Ostaviti na toplom mjestu da naraste
    2.

    Nadošlo tijesto podijeliti na 10 jednakih loptica na 2 mjesta po 5
    3.

    Uzeti 5 loptica istanjiti svaku,  premazati 4 istopljenim puterom  i uljem, osim pete, ona se poslije premaže, i stavljati jednu na drugu
    Isto uraditi i sa preostalih 5 loptica
    4.

    Prvi dio istanjiti u pravougaonik oko 25 x 30 cm i sada premazati pa saviti u rolat I drugi dio istanjiti na isti način i urilati. Rolate ostaviti 10-ak minuta da se maslac stegn
    5.

    Rolate sjeći oko 2,5-3 cm debljine
    6.

    svaki isječeni komad istanjiti oklagijom, filovati, ivice premazati tanko umućenim žumancetom, preklopiti pa još malo pritisnuti ivice




    7.

    stavljati u pleh premazan uljem ili prekriven papirom za pečenje i premazati malo preostalim žumancetom
    8.

    peći na 200 C da dobiju finu žućkastu boju
    9.

    gotove posuti šećerom u prahu

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar