Sastojci 12 osoba
Tijesto:
650 g Brasna(jos ekstra dodati ako treba)
220 g Putera(sobna temperatura)
180 g Secera + 1 kesica vanilije secera
200 ml Slatke Pavlake
2 komada Jaja
1 prasak za pecivo
1/2 kasicice Soli
Fil:
20 komada Jabuka(po zelji,izribane)
200 g Secera
1 1/2 kasika Cimeta mljevenog Podravka
1oo g Mljevenih oraha
50g Prezle
1 Limun(soka)
Posuti/Premazati:
1 kasicica Secera
1/2 kasicice Cimeta mljevenog Podravka
2 Zumanca umutiti
Priprema
1.
Oguliti jabuke i izribati ih.U drugu zdjelu staviti secer i cimet i izmjesati.Posuti preko jabuka i izmjesati.
2.
Samljeti orahe.Staviti ih u zdjelu i promjesati s prezlom.Ostaviti ih postrani.
3.
Kremasto umutiti puter i secer.
4.
U drugu posudu izmjesati pavlaku i jaja.
Pripremiti brasno,prasak za pecivo i sol u drugoj zdjeli.
5.
Kad ste umutili secer i puter dodati prvo pavlaku s jajima,mjesati pa polako dodavati brasno.
Izvaditi tijesto i staviti na pobrasnjeni radni sto i polako zakuhati rukama glatko tijesto da se ne ljepi. Podjeliti tijesto na dvije loptice. Otkinuti dva malo veca pek papira i na jednu staviti tijesto a drugi preko i razviti malo vece tijesto da kad stavite u tepsiju rubovi sa strana vire. Tepsija je pravougaona 33cm x 25 cm x 5 cm koju sam isto tako oblozila pek papirom.
6.
Otkinuti dva malo veca pek papira i na jednu staviti tijesto a drugi preko i razviti malo vece tijesto da kad stavite u tepsiju rubovi sa strana vire. Tepsija je pravougaona 33cm x 25 cm x 5 cm koju sam isto tako oblozila pek papirom.
7.
Prebaciti razvijeno tijesto u tepsiju i rukama ga lijepo ispraviti.
8.
Jabuke dobro isjediti pa im dodati orahe i prezlu.Izmjesati.
9.
Na tijesto staviti smijesu pa kasikom izravnati.
10.
Preko staviti drugu koru sto ste razvili na isti nacin kao i prvu.
11.
Prstom sastaviti rub tj.donju i gornju koru sastaviti,pa onda visak prstom ukloniti.
12.
Zatim prebaciti rub prema unutra i viljuskom pritisnuti rub okolo citave tepsije.
13.
Premazati zumancetom,posuti secerom i cimetom(izmjesati skupa) i viljuskom probosti po vrhu.
14.
Peci u zagrijanoj rerni na 200 C (400F) oko 10 minuta bar da vrh porumeni pa smanjiti temperaturu na 170C(350F) i peci jos otprilike 45 minuta ili dok vam jabuke nebudu gotove i tijesto se polako od tepsije odvaja.
15.
Ostaviti da se potpuno ohladi prije nego sto posluzite. Posuti seceremo u prahu ili kristal secerom a i nemorate. Rezati na kocke.
16.
Mama uvijek si u mom srcu i dusi; jedan fildan kafe za tebe a jedan za mene. <3
Posluživanje
p.s. Nisam sigurna ima li ovaj recept ovdje ili ne,mozda je pod drugim nazivom ali eto reko da podjelim s vama ovaj zaista ukusan kolac.
izvor : coolinarika.com
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:
loading...
Nema komentara:
Objavi komentar