loading...

Stara Lijena Pita od Jabuka

 Sastojci 12 osoba

    Tijesto:
    650 g Brasna(jos ekstra dodati ako treba)
    220 g Putera(sobna temperatura)
    180 g Secera + 1 kesica vanilije secera
    200 ml Slatke Pavlake
    2 komada Jaja
    1 prasak za pecivo
    1/2 kasicice Soli
    Fil:
    20 komada Jabuka(po zelji,izribane)
    200 g Secera
    1 1/2 kasika Cimeta mljevenog Podravka
    1oo g Mljevenih oraha
    50g Prezle
    1 Limun(soka)
    Posuti/Premazati:
    1 kasicica Secera
    1/2 kasicice Cimeta mljevenog Podravka
    2 Zumanca umutiti


Priprema

    1.

    Oguliti jabuke i izribati ih.U drugu zdjelu staviti secer i cimet i izmjesati.Posuti preko jabuka i izmjesati.
    2.

    Samljeti orahe.Staviti ih u zdjelu i promjesati s prezlom.Ostaviti ih postrani.
    3.

    Kremasto umutiti puter i secer.
    4.

    U drugu posudu izmjesati pavlaku i jaja.

    Pripremiti brasno,prasak za pecivo i sol u drugoj zdjeli.
    5.

    Kad ste umutili secer i puter dodati prvo pavlaku s jajima,mjesati pa polako dodavati brasno.

    Izvaditi tijesto i staviti na pobrasnjeni radni sto i polako zakuhati rukama glatko tijesto da se ne ljepi. Podjeliti tijesto na dvije loptice. Otkinuti dva malo veca pek papira i na jednu staviti tijesto a drugi preko i razviti malo vece tijesto da kad stavite u tepsiju rubovi sa strana vire. Tepsija je pravougaona 33cm x 25 cm x 5 cm koju sam isto tako oblozila pek papirom.
    6.

     Otkinuti dva malo veca pek papira i na jednu staviti tijesto a drugi preko i razviti malo vece tijesto da kad stavite u tepsiju rubovi sa strana vire. Tepsija je pravougaona 33cm x 25 cm x 5 cm koju sam isto tako oblozila pek papirom.
    7.

    Prebaciti razvijeno tijesto u tepsiju i rukama ga lijepo ispraviti.
    8.

    Jabuke dobro isjediti pa im dodati orahe i prezlu.Izmjesati.
    9.

    Na tijesto staviti smijesu pa kasikom izravnati.
    10.

    Preko staviti drugu koru sto ste razvili na isti nacin kao i prvu.
    11.

    Prstom sastaviti rub tj.donju i gornju koru sastaviti,pa onda visak prstom ukloniti.
    12.

    Zatim prebaciti rub prema unutra i viljuskom pritisnuti rub okolo citave tepsije.
    13.

    Premazati zumancetom,posuti secerom i cimetom(izmjesati skupa) i viljuskom probosti po vrhu.
    14.

    Peci u zagrijanoj rerni na 200 C (400F) oko 10 minuta bar da vrh porumeni pa smanjiti temperaturu na 170C(350F) i peci jos otprilike 45 minuta ili dok vam jabuke nebudu gotove i tijesto se polako od tepsije odvaja.
    15.

    Ostaviti da se potpuno ohladi prije nego sto posluzite. Posuti seceremo u prahu ili kristal secerom a i nemorate. Rezati na kocke.
    16.

    Mama uvijek si u mom srcu i dusi; jedan fildan kafe za tebe a jedan za mene. <3

Posluživanje

p.s. Nisam sigurna ima li ovaj recept ovdje ili ne,mozda je pod drugim nazivom ali eto reko da podjelim s vama ovaj zaista ukusan kolac.


izvor : coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar