Sastojci 4 osobe
7 jaja
250g Šećera ( kristal)
350g Pšenično glatko brašno Podravka
prstohvat soli
Preljev/agda:
350ml Prirodne izvorske vode Studena
100g šećera
100ml liguer di strega /limoncelo
Crveni premaz:
500g jagoda
200g šećera
15g Mljevene želatine Dolcela
1žlica soka od limuna
Krema:
500ml mlijeka
200g Šećera ( kristal)
6 žutanjaka
250ml vrhnja za šlag
6listova želatine
70g Glatkog brašna Podravka
1 limuna kora
Ostalo.
150g jagoda za slojeve i dekoraciju
Priprema
Razdvojite jaja bjelanjke od žumanjka .U zdjelu stavite žumanjke pa ih dobro izradite sa šećerom dok ne postane sve bijelo .Dodate brašno ,povežite zajedno .Istucite dobro bijelanjke sa malo soli dok ne postanu čvrsti.Polako miješajući žlicom povežite sa pripremljenom smjesom sa žutanjcima,pazite da to radite postepeno i lagano da vam ostane što više zraka u smjesi .Zagrijete pećnicu na 180C .Stavite smjesu u kalup 24/26/30 ovisno koliko veliki želite tortu/ja sam radila u kalupu 24 .Pecite je nekih 20/45 min.
Provjerite štapićem za ražnjiće dali je pečeno.Ostavite biskvit da se ohladi .Ohlađeno prerežete na tri dijela .
Dok se peku koru napravite preljev za kore/kao agdu .U lončić stavite liker dodate vodu i šećer pustite da sve kratko kuha dok se šećer ne rastopi.Ostavite da se ohladi. Ohlađene kore natopite dobro pripremljenim preljevom .Ostavite da odstoje pola sata .
Napravite crveni preljev: U lonac stavite očišćene oprane,narezane jagode,dodate šećer ,sok od limuna.Pustite da sve prokuha pa ispasirajte štapnim mikserom .Želatinu natopite u hladnoj vodi da nabubri .Stavite u vruću smjesu dobro promiješate .Stavite u hladnjak da se do pola stisne pa prelije preko gornjeg biskvita ,pustite da se stisne /ja sam to radila u kalupu/.Sa ostatkom preljeva premažite i ostale kore.
Napravite kremu. Stavite da se zagrije mlijeko .Izradite žumanjke sa šećerom dok se šećer skroz ne otopi.Dodate brašno nastavite još kratko miješati da se sve poveže.Dodate šećer vaniliju i koru od limuna .Prelite miješajući dio mlijeka u zdjelu sa jajima ,povežite mikserom.Prelite sve u lonac pa nastavite na srednjoj vatri kuhati dok se krema ne stisne. Pustite da se krema skroz ohladi.U ohlađenu kremu stavite ,otopljenu želatinu i tučeno slatko vrhnje. Nadjenete tortu .Na tanjur stavite prvu koru ,stavite obruč od kalupa, premažete sa polovicom preljeva od jagoda stavite polovinu kreme .Po njoj stavite komadiće jagoda .Stavite drugu koru ,premažete ostatkom preljeva i ostatkom kreme ,prospite sve nasjeckanim jagodama .Na vrh stavite premazanu koru sa preljevom od jagoda. Stavite u frižider na 2 h da se sve stisne.
I neka festa pocme .Hvala vam cure!!Posluzite se!!!
izvor : coolinarika.com
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:
loading...
Nema komentara:
Objavi komentar