Biskvit
7 bjelanjka
7 žlica šećera (kristal)
7 žlica Oštrog brašna Podravka
3 žlice mlake vode
1 cijelo jaje - moj dodatak
malo soli
Krema
7 žutanjka
7 žlica Šećera ( kristal)
6 žlica Oštrog brašna Podravka
1 žlica Gussnel Dolcela (gustin)
8 dcl mlijeka
1 vrećica Vanilin šećer Dolcela
250 grama maslaca/margarina
150 ml tučenog slatkog vrhnja - moj dodatak
i još
oko 1 dcl mlijeka
malo ruma
350 ml tučenog slatkog vrhnja
50 grama ribane čokolade
Priprema
1.
Bjelanjke, uz dodatak malo soli izmiksati u čvrsti snijeg dodavajući malo po malo šećer.
Zatim dodati 1 cijelo jaje, još malo miksati i tada lagano umiješati brašno i vodu.
2.
Biskvit staviti u podmazanu tepsiju i peći na temperaturi od 160 stupnjeva oko 15-20 minuta, zavisi od pećnice. Mora dobiti laganu boju, ne smije se prepeći jer će postati tvrdi.
Odmah dok je još vrući probušiti ga na nekoliko mjesta sa čačkalicom i zaliti sa malo mlijeka pomiješanog sa rumom.
3.
Za kremu pomiješati brašno, Gustin, šećer i vanili šećer sa 1 dcl hladnog mlijeka i smjesu ukuhati u 7 dcl mlijeka kao puding. Ja to radim u mikrovalnoj, općenito sve kreme kuham u mikrovalnoj pa ne moram miješati.
U kuhanu, još toplu kremu umiješati maslac, dobro izmiksati i ostaviti da se ohladi. Naravno da će se maslac u toploj kremi otopiti ali kada se krema ohladi opet će se stisnuti i biti će kako treba. Sada kada je hladno vrijeme dovoljno je ostaviti posudu oko pola sata na balkonu.
U ohlađenu kremu lagano umiješati 1,5 dcl tučenog slatkog vrhnja.
4.
Kremu premazati preko biskvita i ostaviti oko 15 minuta da se još malo stisne.
5.
3,5 dcl slatkog vrhnja izmiksati i premazati kolač te ga posipati sa naribanom čokoladom
Posluživanje
Da malo pojasnim ova moja dva dodatka - naime, već sam nekoliko puta radila kolače sa biskvitom od samih bjelanjaka ali niti sama se ne sjećam kada sam prvi puta stavila i jedno cijelo jaje, ali u svakom slučaju takav biskvit mi je puno bolji i sočniji i od toga ne odustajem. Također u sve vanili kreme uz maslac obavezno stavim i malo tučenog vrhnja jer tada kreme postanu rahlije, mekše a opet dovoljno čvrste da se mogu lijepo rezati. Moja preporuka je - svakako upotrijebiti slatko vrhnje životinjskog porijekla a ne biljnog jer se okus uopće ne može usporediti. Dovoljno je u postupku miksanja staviti jednu vrećicu fix želatine i dobije se čvrstoća šlaga kao i kod biljnog.
Kolač dobro ohladiti nekoliko sati i zatim - uživati.
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar